ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (27/09/19)

to-konklavio-27-09-19-2339513

Το «φάντασμα» του Μακεδονικού

Βουνό με βουνό δεν σμίγει. Ομως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε μπροστά του το «φάντασμα» του Μακεδονικού και της συμφωνίας των Πρεσπών στη Νέα Υόρκη (και είμαστε ακόμα στην αρχή…). Αναφέρομαι στο γεγονός ότι, όπως πληροφορούμαι, ο Μάθιου Νίμιτς έδωσε το «παρών» στη χθεσινή ομιλία σε στυλ Νταβός του Μητσοτάκη στο Council on Foreign Relations, όπου συντονιστής ήταν ο Νίκολας Μπερνς. Εκεί ο πρώην μεσολαβητής του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, που ήταν ανάμεσα στο κοινό, αφού αυτοσυστήθηκε σε στυλ «καλημέρα σας, είμαι ένας διαμεσολαβητής που έχει πάρει σύνταξη», υπέβαλε και ερώτηση στον Μητσοτάκη.

Η ερώτηση μάλιστα ήταν για το Κυπριακό και ελπίζω να μην του μπαίνουν τίποτα τρελές ιδέες. Υποθέτω ότι το ίδιο σκέφτηκε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αστειεύτηκε στον Νίμιτς λέγοντάς του κάτι του τύπου «μήπως σε βγάλουμε από τη σύνταξη να ασχοληθείς με κανένα άλλο θέμα». Αν του πάρει όσο καιρό τού πήρε με την ονομασία, υποψιάζομαι ότι θα λυθεί στην άλλη ζωή, ή σε κάποια άλλη διάσταση.

Και ο Τζακ Λιου

Πάντως, στο CFR έδωσε το «παρών» πολύς και καλός κόσμος. Ξεχωρίζω την παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Ο κύβος ερρίφθη

Ερρίφθη ο κύβος για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το κείμενο της πρότασης της Ν.Δ. κατατέθηκε, όπως είχε προαναγγελθεί, στην ώρα του, δηλαδή πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Δεν είναι, πάντως, βέβαιο ότι άμεσα θα γίνει και η σχετική συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια, παρότι ακούω ότι ένας αρχικός προγραμματισμός την τοποθετεί μεταξύ της 30ής Σεπτεμβρίου και της 4ης Οκτωβρίου (στις 30 μαθαίνω ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου). Οπως και να ’χει, προηγείται η επιστροφή Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη (την Κυριακή).

Ιδού η απορία

Πάντως, έχω την εντύπωση ότι η πλειοψηφία σκοπίμως αφήνει κάποιες ημέρες κενές πριν φέρει τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Μπορεί, ας πούμε, να βρεθούν 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης που να θέλουν να προκαλέσουν και να αμφισβητήσουν την πρόταση της πλειοψηφίας, αναθέτοντας, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Αυτό μπορεί να ζητηθεί εγγράφως εντός επτά ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης. Αν συμβεί, θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία τουλάχιστον 15 ημέρες (και λίγες λέω). Θυμίζω, ωστόσο, ότι απαιτεί υπογραφές 30 βουλευτών. Θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ιδού η απορία.

Ομογενειακό κεφάλαιο

Ελπίζω να μη σας έχει πέσει βαριά η επενδυτική υπερκινητικότητα του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο χθεσινό –και τελευταίο εξ όσων γνωρίζω– σχετικό γεύμα του πρωθυπουργού με «βαριά» ονόματα (και ακόμα πιο βαρύ πορτοφόλι) της Ομογένειας που οργάνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τους Απόδημους Αντώνης Διαματάρης. Ηταν εκεί –στο κλειστό University Club της Πέμπτης Λεωφόρου– οι Αντρέας Καλαντζόπουλος, Τζον Κατσιματίδης, Αντριου Λιβέρης, Μάικλ Ψαρός, Τζορτζ Μπεχράκης, Σπύρος Σπυρέας και άλλοι. Ανάμεσά τους και επιχειρηματίες προερχόμενοι από το εβραϊκό λόμπι, όπως ο Ααρον Ρόμπερτς και ο Μπάρι Γιάκομπσον.

Κάθε Limani και καημός

Εντάξει. Προφανώς δεν οργάνωσε το γεύμα προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη με Αμερικανούς επενδυτές ο Ουίλμπουρ Ρος για να μην κανακέψει τον Ελληνα πρωθυπουργό. Οπως και έγινε. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι οι παρευρισκόμενοι στο περίφημο γεύμα, καμιά πενηνταριά άνθρωποι, συν ο Αδωνις Γεωργιάδης, ήταν όλο αβρότητες με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τετάρτης. Το καλύτερο, βέβαια, σας το κράτησα για το τέλος: ο Ρος, για να τιμήσει τους προσκεκλημένους του, επέλεξε για το γεύμα την «πριβέ» αίθουσα του ελληνικού εστιατορίου Limani στο Rockefeller Center. Ελπίζω να μην τους έπεσε βαριά η ελληνική κουζίνα και να ξαναδούμε τους επενδυτές.