Ψήφος αποδήμων: θέμα αρχής, όχι συναλλαγής

Ψήφος αποδήμων: θέμα αρχής, όχι συναλλαγής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συνεννοηθεί, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Στον Tύπο εμφανίζεται ως επιχείρηση «συναίνεσης», επειδή η ρύθμιση του ζητήματος απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Γιατί πρέπει να συμφωνήσουν 200 βουλευτές προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ή άλλον πρόσφορο τρόπο όσοι βρίσκονται έξω από την Ελλάδα; Διότι αυτό ακριβώς επιβάλλει το Σύνταγμα στο άρθρο 51.4.

Το παράδοξο και απογοητευτικό συνάμα είναι ότι η κυβέρνηση αντί να εξηγήσει απευθείας στον ελληνικό λαό τι ακριβώς επιδιώκει με την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, επέλεξε τις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις και συναλλαγές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Διότι προφανώς εμπλέκει ένα θέμα αρχής, λειτουργίας της δημοκρατίας, δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, με άλλα ζητήματα όπως είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει τις πολύπλοκες κομματικές μηχανορραφίες και σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων θα μείνει σε μια απλή λύση σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη λογική.

Ποια είναι η λογική; Κάθε Ελληνας που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και βρίσκεται εκτός της επικράτειας μπορεί, αν το επιθυμεί, να έλθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει. Στο παρελθόν, θα θυμάστε, τα κόμματα ναύλωναν αεροσκάφη της Ολυμπιακής και μετέφεραν ψηφοφόρους από τη Γερμανία. Αυτός λοιπόν ο Ελληνας που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και βρίσκεται εκτός Ελλάδος πρέπει να διευκολυνθεί να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο ή άλλον πρόσφορο τρόπο. Οπως συμβαίνει με τους ψηφοφόρους άλλων δημοκρατιών.

Πού και πώς θα προσμετρείται η ψήφος του απόδημου Ελληνα; Προφανώς εκεί όπου θα προσμετρείτο αν είχε πάρει το αεροπλάνο και είχε έλθει να ψηφίσει. Ο νόμος που δίνει ψήφο στους απόδημους Ελληνες δεν είναι λοιπόν τίποτε παραπάνω από μια διευκόλυνση. Π.χ. Ελληνίδα, κάτοικος Σουηδίας, με δικαιώματα στα Τρίκαλα, θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο και η ψήφος και ο σταυρός της θα προσμετρηθούν μαζί με τα άλλα ψηφοδέλτια των Τρικάλων. Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει κάποιος τη λογική ενός τέτοιου νόμου;

Προφανώς είναι. Αρκεί να διαβάσετε τις απίστευτες ανοησίες που παρουσίασε για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση διάβασε, όπως και εγώ, τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε να προσπαθήσει να συναντήσει τον κ. Τσίπρα. Για να τον μεταπείσει; Στο προστατευμένο και άνετο σαλόνι του Μαξίμου; Αποτελεσματικότερος τρόπος θα ήταν η πίεση που θα ασκούσε μια ενημερωμένη κοινή γνώμη.

Με τα τωρινά δεδομένα, πάντως, με την κοινή γνώμη μη ενημερωμένη και συνεπώς αδιάφορη, ο νόμος για τους απόδημους Ελληνες δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους. Η κυβέρνηση θα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα, αλλά οι Ελληνες του εξωτερικού θα παραμείνουν εξοστρακισμένοι.

Ευτυχώς υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που, αργά ή γρήγορα, χωρίς αμφιβολία, θα θυμίσει στην ελληνική Βουλή βασικές αρχές του δικού μας Συντάγματος, που επιλέξαμε να αγνοήσουμε.

* Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή