Γίνεται χωρίς συναίνεση;

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ίδιο έργο, άλλοι πρωταγωνιστές. Η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για κραυγαλέα  ανικανότητα, ιδεοληψία, έλλειψη σχεδίου και πολιτικής βούλησης στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναθυμάται τη Μόρια, την οποία είχε αφήσει στο έλεός της κλείνοντας τα μάτια και τ’ αυτιά στα δεκάδες δημοσιεύματα στον ελληνικό και ξένο Τύπο για το «κολαστήριο», και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βρίσκει εύφορο έδαφος για σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που μοιάζει αμήχανη μπροστά στην όξυνση του προβλήματος.

Τι είναι λοιπόν το προσφυγικό/μεταναστευτικό; Οπλο στη ρητορική των δύο μεγάλων κομμάτων; Πεδίο εξάσκησης ιδεολογικής αντιπαράθεσης στις πρωινές εκπομπές; Ανικανότητα, αδιαφάνεια, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, καταυλισμοί ντροπής, κοινωνίες έτοιμες να εκραγούν, αποσυμφόρηση, ανάγκη αλλαγής των διαδικασιών ασύλου, λέξεις και φράσεις που πλέον ακούγονται ξύλινες, κούφιες, χωρίς φόρτιση, ένταση, νόημα. Λέξεις και φράσεις ξέπνοες από έναν αγώνα εντυπωσιασμού, ψηφοθηρίας, αποποίησης ευθυνών. Ετσι, αντί να διεθνοποιείται το πρόβλημα, στριμώχνεται στα στενά όρια της κομματικής αντιπαράθεσης.

Οσο Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται για άλλη μία φορά σε πόλεμο ανακοινώσεων κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες, οι αφίξεις δημιουργούν νέα ρεκόρ και εκρηκτικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της  Τρίτης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης. Στη Μόρια μέχρι χθες ο πληθυσμός είχε φτάσει τις 13.198, σήμερα πιθανότατα θα είναι ακόμα περισσότεροι – ο Οκτώβριος ξεκίνησε με πολύ μεγάλες ροές ειδικά στη Λέσβο.

«Χρειάζεται  ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληροδότησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δύο μήνες», είπε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Μόρια. Δεν έχει άδικο ως προς αυτό. Από την άλλη πλευρά, τι να σκεφτεί κανείς για τη σημερινή κυβέρνηση που προεκλογικά καλλιεργούσε υψηλές προσδοκίες και τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις; Οτι δεν είχε σχέδιο ή ότι είχε σχέδιο το οποίο αποτυγχάνει;

Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες συναίνεσης στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν σκέφτεται, όμως, να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αργηγών για το μεταναστευτικό. Για άλλη μία φορά, ένα πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα της συνηθισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης που όχι μόνο δεν βοηθάει στη διεθνοποίησή του, αλλά το υποβιβάζει στο γνωστό πεδίο της αδιέξοδης ελληνικής κοκορομαχίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή