ΑΠΟΨΕΙΣ

Ονομάτων και αριθμών επίσκεψη

Σπανίζουν οι ψυχροί, ουδέτεροι όροι στον δημόσιο διάλογο, όσοι δεν εκφράζουν ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις και δεν επιλέγονται για να προκαλέσουν συναισθήματα και να υπαγορεύσουν συμπεριφορές. Δεν έχει, λοιπόν, φιλολογικό ή λεξικογραφικό χαρακτήρα η επιμονή πολλών κυβερνητικών στελεχών, με πρωτοστατούντα όσα έλκουν την καταγωγή τους από το ΛΑΟΣ, να μιλούν για «λαθρομετανάστες» και όχι για μετανάστες και πρόσφυγες. Αν τα έλεγαν αυτά σαν απλοί τηλεσχολιαστές, θα κρίνονταν για την ιδεολογία τους – ξενοφοβική και μισαλλόδοξη. Τα λένε όμως ως μέλη της κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει δύο τινά: Πρώτον, ότι οφείλουν να σέβονται τις συστάσεις του ΟΗΕ, μια και η Διεθνής Αμνηστία θα τους πέφτει υπερβολικά ριζοσπαστική. Και δεύτερον, ότι η ορολογία που προτιμούν έχει άμεσες πολιτικές συνέπειες. Παράγει αδικία, εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης, αλλά και μιντιακές υπερβολές και κοινωνικές υπεραντιδράσεις.

Φαίνεται όμως ότι τα τρόπαια των Σαλβίνι και των Ορμπαν αφήνουν αρκετούς άυπνους στα μέρη μας. Και περνούν τις ξάγρυπνες ώρες τους μελετώντας λεξικά, για να βελτιώσουν τα ελληνικά που «έμαθαν στο πανεπιστήμιο». Το «λαθρομετανάστης», μας λένε, είναι της ίδιας τάξης με το «λαθραναγνώστης» και το «λαθροθήρας». Σωστά. Με μία διαφορά: Δεν έχουμε δει ακόμη Αμυγδαλέζες και Μόριες γεμάτες λαθραναγνώστες. Και μια δεύτερη διαφορά: Η κύρια έγνοια που έχουν οι λαθροθήρες και οι λαθρέμποροι είναι να μην τους δει κανείς να παρανομούν. Αντίθετα, η κύρια έγνοια των «λαθρομεταναστών» –ή των «λαθροεισβολέων» στη χρυσαυγίτικη και πλέον βελοπουλική αργκό– είναι να γίνουν ορατοί σε όλους μας. Να τους συμπεριλάβει το ευρωπαϊκό βλέμμα μας πριν πνιγούν.

Η σκοπιμότητα που βαραίνει το παιχνίδι των ονομάτων βαραίνει και το παιχνίδι των αριθμών. Κατά τον πρωθυπουργό, οι Σύροι αποτελούν το 20%, κατά τον κ. Κουμουτσάκο περί το 25%, κατά τον κ. Γεωργιάδη το 7%, κατά τον κ. Βορίδη «είναι ελάχιστοι». Οι κραυγαλέες διαφορές στα ποσοστά προσφύγων και μεταναστών που ανακοινώνει κάθε κυβερνητικό στέλεχος δεν πιστοποιούν απλώς την ασυνεννοησία και την έλλειψη σαφούς εποπτείας, άρα και σαφούς σχεδιασμού. Φανερώνουν, επιπλέον, ότι ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για τους δραπέτες της Ασίας και της Αφρικής. Αλλά και το χάιδεμα των ημεδαπών που διαδίδουν τα οικτρά σενάρια για σκοτεινούς σχεδιασμούς εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας από όσους προωθούν τάχα τη «μεγάλη αντικατάσταση».