Καπνοσβετική υπηρεσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυσικά και να την επικαλούμαστε την Οικουμενική Διακήρυξη των  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αλλά όχι με επιλεκτικό μνημονικό. Ούτε για να εμφανίζουμε σαν μείζονα κάποια προβλήματα σχεδόν λυμένα. Το υπουργείο Υγείας, λοιπόν, στην εγκύκλιο για την «Εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας» δεν επικαλείται μόνο το καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επιστρατεύει και την Οικουμενική Διακήρυξη, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Ας το θεωρήσουμε βέβαιο ότι σε καμία από αυτές τις διεθνείς συμφωνίες δεν κατατάσσεται πρώτο –ή δέκατο– το αντικαπνιστικό δικαίωμα. Αλλα προέχουν, δεν είχαν όμως την τύχη να αποσπάσουν τον μαχητικό ενθουσιασμό σύμπαντος του υπουργικού συμβουλίου.

Φυσικά και είμαι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Οι καπνιστές, ωστόσο, δεν είμαστε αρρωστημένα βδελύγματα, όπως μας φαντάζονται οι πλέον «καθαροί» εκ των αντικαπνιστών. Αλλά δεν είμαστε ούτε «οι τελευταίοι των ελεύθερων» ή «των ποιητών», όπως φαντασιώνουν αρκετοί από τους εν καπνώ αδελφούς. Αν πάντως οι υπουργοί χρησιμοποιούσαν συχνότερα αστικό ή υπεραστικό λεωφορείο, θα γνώριζαν ότι εκεί το κάπνισμα έχει κοπεί προ πολλού. Οπως και σε νοσοκομεία, χώρους εργασίας, τράπεζες, εφορίες, αεροδρόμια, ταξί. Ακόμα και στα καφενεία των νεκροταφείων, παρότι ο καφές της παρηγοριάς τη θέλει τη νικοτίνη του.

Πρόβλημα υπάρχει στα κλειστά γήπεδα. Αμβλυμένο πάντως. Και ίσως εξίσου σοβαρό με το έκνομο, υποτίθεται, πλην απολύτως «κανονικό» τοξικότατο υβρεολόγιο (αλήθεια, θα μπαίνει το σήμα «Κ18» στη μικρή οθόνη, όταν μεταδίδει ντέρμπι;). Και σε φαγάδικα υπάρχει θέμα, και σε μπαρ. Θα λυθεί. Και δεν υπάρχει ανάγκη να επιστρατευτεί και το Λιμενικό, εκτός πια και η ανασυγκρότηση των ΤΕΑ αναβλήθηκε για πλέον εύθετο χρόνο. Δεν υπάρχει επίσης λόγος να εισαχθεί τριψήφιος καταδοτικός αριθμός: Με χρέωσε παραπάνω ο εστιάτορας; Τσακ, τηλεφωνώ ότι παρανομεί και καταφτάνουν οι τιμωροί καπνοσβέστες.

Σε ποιον αριθμό το τηλεφώνημα; Μα στο 122. Εις μνήμην του «Ασσου» και του «22». Εγώ πάντως τηλεφώνησα ήδη. Για να καρφώσω την ΕΤ2: Εδειχνε τις προάλλες «Λούκυ Λουκ», μεσημεριάτικα, με τον καουμπόη μας να καπνίζει και να πίνει και μπίρα. Τι, δεν ξέρουν οι Αμερικανοί, που έχουν λογοκρίνει τα σκίτσα, μετατρέποντας το τσιγάρο σε στάχυ και την μπίρα σε κόλα;  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή