Το μάθημα από την Πορτογαλία

Το μάθημα από την Πορτογαλία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα είμαστε πολύ απασχολημένοι με τον εαυτό μας, γι’ αυτό και οι διεθνείς εξελίξεις δεν μας απασχολούν μέχρι να μας έρθουν τα απόνερά τους κατακέφαλα, όπως έγινε π.χ. με το προσφυγικό. Δεν πρέπει λοιπόν να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εκλογές στην Πορτογαλία πέρασαν στα ψιλά, παρότι η συγκεκριμένη χώρα της Ιβηρικής έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Ανήκε στην αλήστου μνήμης «συμμαχία του Νότου», πέρασε μνημόνιο και αποτελεί το πρώτο γράμμα του αρκτικόλεξου PIGS: Πορτογαλία (Portugal), Ιταλία (Ιtaly), Ελλάδα (Greece) και Ισπανία (Spain), χώρες που αποτελούσαν τους ασθενείς κρίκους της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης.

Η αναμέτρηση στην Πορτογαλία πέρασε στα ψιλά ακόμη και από την «Αυγή» (τελευταίο μονόστηλο στην πρώτη σελίδα), παρά το γεγονός ότι στην Πορτογαλία υπάρχει ένα από τα ελάχιστα «σαξές στόρι» της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) πήρε 36,69% των ψήφων έναντι του 32,31% που είχε πάρει τον Οκτώβριο του 2015 και θα συνεχίσει να συγκυβερνά με το Μπλόκο της Αριστεράς, που κράτησε τις δυνάμεις του (9,68%, από 10,19% το 2015). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ανακοίνωση, οι πολυθρύλητες «Γέφυρες» σιώπησαν και μόνο ο άοκνος κ. Κώστας Ζαχαριάδης έγραψε «Μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Πορτογαλία. Επικράτηση των σοσιαλιστών, το Μπλόκο της Αριστεράς ενισχύεται κι έρχεται τρίτο, η Δεξιά αποδυναμώνεται περαιτέρω. Μικρή, πλην σημαντική άνοδος των Πράσινων. Επόμενος σταθμός η Ισπανία, με τους Ιβηρες να δείχνουν τον δρόμο» (Twitter 6.10.2019).

Αλλά πάλι, τι θα μπορούσε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη της υπεύθυνης Αριστεράς στην Πορτογαλία, η οποία όχι μόνο δεν ανέβηκε στα κάγκελα για το μνημόνιο, αλλά σε συνεργασία με μια εξίσου υπεύθυνη Δεξιά το έφερε εις πέρας ανοίγοντας τον δρόμο της ανάπτυξης για τον πάλαι ποτέ φτωχό συγγενή της Ευρώπης. Να θυμίσουμε ότι το 2007 η Ελλάδα είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 21.100 ευρώ, για να πέσει το 2017 στις 16.600, ενώ η Πορτογαλία το 2007 είχε 16.600 ευρώ και το 2017 έφτασε στις 18.700. Η ανεργία στην Πορτογαλία ήταν τον περασμένο Μάρτιο στο 6,3%, ενώ στην Ελλάδα στο 17,6%.

Η επιτυχία της πορτογαλικής οικονομίας και η εκλογική επιτυχία της πορτογαλικής Αριστεράς οφείλεται στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας. Η κρίση βρήκε την Πορτογαλία με τους σοσιαλιστές στο τιμόνι. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι κεντροδεξιοί συναίνεσαν στην εφαρμογή του μνημονίου, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπήρξαν ΣΥΡΙΖΑϊκές κραυγές περί «γερμανοτσολιάδων», ούτε πολιτικαντισμοί, όπως του κ. Αντώνη Σαμαρά «εγώ δεν συναινώ στο λάθος».

Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε αύριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή