Κι εσύ πότε θα γίνεις μάνα;

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρεις από πού θα σου ’ρθει. Μια single φίλη το Σάββατο που μας πέρασε ήρθε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση σε μια… αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Προκειμένου να της δείξει το «κατάλληλο» μοντέλο, ο υπάλληλος τη ρώτησε διαδοχικά εάν έχει οικογένεια, εάν σκέφτεται να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια και πόσο μεγάλη θα είναι αυτή.

Ξαφνικά, σε ένα κρύο μαγαζί, αντί για τεχνικά χαρακτηριστικά, έπιασε να υπολογίζει πόσος καιρός «της μένει» για να κάνει παιδί. Σημειωτέον, βρισκόταν εκεί με τον πατέρα της. Αργότερα, θα γελούσε με αυτό: «Περισσότερες ερωτήσεις για παιδιά σού κάνουν στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων παρά στο Mothercare».

Η γνωστή ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ ήξερε από πού θα της έρθει. Εκπομπές σαν αυτή που ήταν καλεσμένη την προηγούμενη εβδομάδα βραχυκυκλώνουν με ανθρώπους που ξεφεύγουν από το στερεότυπο του παντρεμένου με παιδί και δεν θα διστάσουν να κατευθυνθούν σε πολύ προσωπικά χωράφια.

Ο Γιώργος Λιάγκας, εν προκειμένω, δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση της ηθοποιού στην αρχική του ερώτηση «σε τι φάση ζωής είσαι;» και πάνω που τού εξηγούσε ότι αυτόν τον καιρό εργάζεται σκληρά, τη διέκοψε: «Εσύ, ρε παιδί μου, οικογένεια θέλεις να κάνεις;».

Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ όμως είχε φυλαγμένη πληρωμένη απάντηση: «Το έχω πει χίλιες φορές, μην το λέμε και το ξαναλέμε. Εχω οικογένεια. Εχω τη μητρική μου οικογένεια, έχω τα ανίψια μου που είναι σαν παιδιά μου. Δεν είναι αυτοαναφορά μου η οικογένεια ούτε ήταν ποτέ». «Επειδή δεν έτυχε ή δεν ήθελες;», επέμεινε ο παρουσιαστής. «Επειδή είναι άλλη η αποστολή μου στη ζωή. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να ρωτάω εσάς “γιατί παντρευτήκατε;”. Στις συνεντεύξεις να το προσέχετε αυτό, μερικά είναι πολύ προσωπικά θέματα. Εμένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μου είναι κάτι άλλο, όχι η οικογένεια που δεν έκανα», κατέληξε η κ. Μιχαήλ, σε μια καλή στιγμή της μεσημεριανής ζώνης.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν πρόκειται για πρόβλημα της ελληνικής τηλεόρασης – ρωτήστε την Τζένιφερ Ανιστον τι έχει τραβήξει σε συνεντεύξεις επειδή δεν διέβη το μονοπάτι της γονεϊκότητας. Ακόμα και σήμερα, ό,τι και να έχει να επιδείξει στον επαγγελματικό στίβο, μια γυναίκα για να «υπάρξει» κοινωνικά, πρέπει να έχει γίνει νύφη και μητέρα, μια προσωπική απόφαση που για κάποιο λόγο όλοι νιώθουν ότι τους αφορά. Η συζήτηση περί πολιτικής ορθότητας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα η πρόοδος γίνεται με baby steps. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή