Συναίνεση στους αποδήμους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, συναίνεση. Σε ένα ευαίσθητο ζήτημα, ιδιαίτερα για μια χώρα που εδώ και δεκαετίες προβάλλει, και σωστά, το γεγονός ότι διαθέτει μια τεράστια κοινότητα αποδήμων.

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε αποτελεσματική. Το ζητούμενο για τη χώρα είναι ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα και πως κινούμαστε προς την επίτευξη μιας ευρύτατης πλειοψηφίας, που διαπερνά ιδεολογικές γραμμές.

Δεν συμβαίνει συχνά, πολιτικές δυνάμεις όπως η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ να συμφωνούν σε ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο, εκτός της κυβερνητικής παράταξης, έχει την έγκριση και άλλων κομμάτων, όπως το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25.

Οπως πολύ σωστά είχε πει ο πρωθυπουργός, το σχετικό νομοσχέδιο θα έπρεπε να ψηφισθεί από 300. Το αν τελικά η συντριπτική πλειοψηφία «περιορισθεί» απλά σε περισσότερες από 200 ψήφους, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ, μικρή αξία έχει.

Στη σφαίρα της μικροπολιτικής, η εξέλιξη ενισχύει την κυβέρνηση και εκθέτει την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά αυτό που έχει σημασία για τη χώρα είναι πως επιτέλους γίνεται το βήμα, και με ευρύτατη αποδοχή από κόμματα και κοινωνία.

Το ποια θα είναι η τελική μορφή του νόμου και το πώς θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των αποδήμων θα συζητηθεί από τους εκπροσώπους των κομμάτων που θα συμμετέχουν στην επιτροπή που θα συσταθεί. Θα καταθέσουν προτάσεις, θα διαβουλευθούν, θα επεξεργασθούν λεπτομέρειες, θα προβούν σε παραχωρήσεις και θα καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή προσέγγιση, στην οποία θα βασισθεί ο σχετικός νόμος.

Ο γράφων, έχοντας ζήσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του στο εξωτερικό και διαθέτοντας προσωπική εμπειρία για τις δυνατότητες και τις ευαισθησίες των αποδήμων, θα ήθελε το δικαίωμα της ψήφου να δινόταν σε μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι κάτι που θα μπορούσε ίσως να συζητηθεί σε επόμενη φάση.

Προς το παρόν, ο κοινός παρονομαστής φαίνεται να είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που διαθέτουν ΑΦΜ και περιουσία στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει αριθμητική αύξηση, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση του εκλογικού σώματος.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι διασφαλίζεται ευρύτατη συναίνεση και όλα δείχνουν ότι τελικά θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα: Κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν. Και αυτό είναι θετικό, αλλά και εθνικά χρήσιμο από πολλές απόψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή