«Τσάρος» και «πατερούλης»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν παύει να καταπλήσσει τον πλανήτη, περιλαμβανομένης και της χώρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ. Αρνητικά σχεδόν πάντα, καθώς στο εσωτερικό της χώρας του –που οι πολίτες της, όμως, έχουν την ευθύνη της εκλογής του– υπονομεύει σε καθημερινή βάση τους θεσμούς διασύροντάς την ταυτόχρονα διεθνώς, στον δε υπόλοιπο κόσμο καταστρέφει συστηματικά τις όποιες σταθερές προκαλώντας χάος στις διεθνείς σχέσεις. Τα παραδοσιακώς φιλικά προς τις ΗΠΑ κράτη, ιδιαίτερα, δεν γνωρίζουν πλέον πού βρίσκονται και πού πατούν εξαιτίας της απρόβλεπτης, ασυνάρτητης και πολύ συχνά εξωθεσμικής συμπεριφοράς του Αμερικανού προέδρου.

Η επιστολή που έστειλε στον Ερντογάν στις 9 Οκτωβρίου αποτελεί τρανό παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς, ασχέτως της προσωπικότητας και του ποιού του παραλήπτη, που δεν παύει όμως να είναι αρχηγός κράτους. Είναι γραμμένη σε ύφος πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά, ειδικά όταν ένας αρχηγός κράτους απευθύνεται σε ομόλογό του. Είναι φανερό ότι οι διατυπώσεις «μην κάνεις τον σκληρό» και «μην είσαι ανόητος» όχι μόνον γράφουν Ιστορία, αλλά είναι επίσης απολύτως ενδεικτικές ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ αντιλαμβάνεται τον ρόλο του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πια ότι ο Τραμπ θεωρεί τον εαυτό του ένα μείγμα «τσάρου» και «πατερούλη», τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, αφού πρώτα άναψε το πράσινο φως, μετά έσπευσε να διορθώσει, υποτίθεται, τα πράγματα, αφενός λέγοντας ασυναρτησίες για τους Κούρδους (Δουνκέρκη κ.λπ.), αφετέρου απειλώντας τους Τούρκους με καταστροφή της οικονομίας τους, και μάλιστα με ύφος πεζοδρομίου, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να συμπεριφέρεται ανάλογα.

Ακόμη χειρότερα, με την επιστολή του αυτή, ο Τραμπ εδραίωσε την εντύπωση ότι πρόκειται για ανυπόληπτο πρόσωπο, που δεν αξίζει σεβασμού, και έδωσε ακόμη ένα αποφασιστικό πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη επιδιώκει συνεχώς να δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις και μετά αποσύρεται αφήνοντας άλλους να υποστούν τις συνέπειες. Αυτή τη φορά, κατόρθωμά του είναι επίσης ότι έφερε, επιτέλους, τους Ρώσους στα ζεστά νερά, όπως επεδίωκαν επί αιώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή