Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/10/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

UBS: Το 2021 η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα

Η αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοδική πορεία και αυτό θα συνεχιστεί μετά τη βελτίωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών, εκτιμά η UBS. Μια επιτυχής ενεργοποίηση του «Ηρακλή» μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Οπως εξηγεί, το προηγούμενο της αναβάθμισης της Κύπρου από Fitch και Moody’s σε επενδυτική βαθμίδα, η οποία ακολούθησε την ανακεφαλαιοποίηση και πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στα τέλη του 2018, είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας. Η δημιουργία της Cyprus Asset Management Company συνέβαλε στη σημαντική μείωση των NPEs των κυπριακών τραπεζών και αυτό επιτάχυνε τις αναβαθμίσεις από τους οίκους. Η «επενδυτική βαθμίδα» για την Ελλάδα, πάντως, δεν θα είναι «αυτόματη», όπως σημειώνει η UBS. Aκόμη και αν ο «Ηρακλής» στεφθεί με επιτυχία, στην καλύτερη περίπτωση το ορόσημο του «investment grade» θα έλθει το 2021.

Εντονο ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ

Πλησιέστερα προς το χαμηλό όριο του εύρους της απόδοσης παρά στο ανώτερο όριο, φαίνεται πως θα κινηθεί τελικά το νέο ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η δημόσια προσφορά των 150.000 ομολογιών ολοκληρώνεται σήμερα, οπότε και θα γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφεται για το νέο επταετές ομόλογο της εισηγμένης, εκτιμάται πως η απόδοσή του θα κινηθεί πέριξ του 2,7%. Yπενθυμίζεται ότι το εύρος απόδοσης ορίστηκε μεταξύ 2,6% και 2,9%, με τη διοίκηση της εισηγμένης να σχεδιάζει την άντληση έως 150 εκατ. ευρώ.

Μέσω ΑΦΜ η εξυπηρέτηση σε όλους τους δήμους

Αλλη μία ηλεκτρονική διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών, που πιθανώς να κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών, ανήγγειλαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Με τη νέα διασύνδεση, οι ΟΤΑ θα έχουν πρόσβαση στα μη φορολογικά στοιχεία του κάθε πολίτη που διατηρεί η ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία αυτά θα αντλούνται αυτόματα από υπαλλήλους όλων των ΟΤΑ μέσω του μητρώου της ΑΑΔΕ. Ετσι, παρέχοντας μόνον τον ΑΦΜ ή τον αριθμό ταυτότητας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα στους περίπου 300 και πλέον δήμους της χώρας.

Αλλαγή φρουράς στον ΔΕΔΔΗΕ

Σε νέα χέρια περνάει το τιμόνι του ΔΕΔΔΗΕ λίγο πριν από την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη μερική ιδιωτικοποίησή του. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, που συγκάλεσε η ΔΕΗ ως μοναδικός μέτοχος, εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, ο κ. Αναστάσιος Μάνος, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, υψηλόβαθμο στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Με την ίδια απόφαση, εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ., ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στο «περίμενε» οι νέες διοικήσεις ΕΡΓΟΣΕ – ΟΣΕ

Αν και έχουν μεσολαβήσει πάνω από τρεις εβδομάδες που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχει γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον διορισμό νέων διοικήσεων σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, εν τούτοις, οι επικεφαλής που προτάθηκαν από την κυβέρνηση ακόμη δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα. Στις θέσεις τους παραμένουν οι επικεφαλής που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι, φυσικά, έχουν παραδώσει τις παραιτήσεις τους. Οι τελευταίοι μάλιστα λειτουργούν εντελώς τυπικά, υπογράφοντας διαδικαστικού χαρακτήρα έγγραφα (μισθοδοσία κ.λπ.). Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση διορισμού των κ. Κ. Σπηλιόπουλου στον ΟΣΕ και Χρ. Βίνη στην ΕΡΓΟΣΕ έχει κολλήσει στις συνθέσεις των νέων διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών, όπου γίνονται συνεχείς καραμπόλες. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στον διορισμό των νέων επικεφαλής των Δ.Σ., οι οποίοι για τον διορισμό τους αναμένουν τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή