Γράμματα Αναγνωστών

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικά δεδομένα και ατομική ευθύνη

Κύριε διευθυντά

Δύο συνεργάτες σας, ο κ. Παύλος Παπαδόπουλος (19/9/19) και ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος (20/9/19), σχολιάζουν την πιθανή χρήση προσωπικών δεδομένων από αυταρχικές και μη εξουσίες, για τον έλεγχο της συμπεριφοράς και της ελευθερίας της σκέψης. Είναι κάτι αναπόφευκτο και θα συμβεί. Προβλέπω  μάλιστα ότι στο άμεσο μέλλον, «για λόγους ασφαλείας», κάμερες και περιφερόμενα drones  θα καταγράφουν κάθε δραστηριότητα και επαφή μας.

Εξάλλου, υπάρχει και σχετικό προηγούμενο. Οσοι έχουν ζήσει για μερικά χρόνια σε κάποιο χωριό ή κωμόπολη γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Εκεί τα πάντα –δραστηριότητες, συναλλαγές, επαφές, οικογενειακή ζωή– αποτελούν κοινό μυστικό. Τα πάντα  για τους πάντες είναι γνωστά στους πάντες. Και επιπλέον σε φορτώνουν και με ένα παρανόμι που σε χαρακτηρίζει και σε ακολουθεί μια ζωή.   Και όμως, μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και δρουν «ανορθόδοξα». Χαρακτηρίζονται ιδιόρρυθμοι ή περιθωριακοί, αλλά μακροχρόνια δικαιώνονται. Στο παγκόσμιο χωριό που ζούμε, η ελευθερία της σκέψης δεν προστατεύεται από κάποια πολιτική επανάσταση. Είναι ευθύνη του καθενός μας και φυσικά έχει κόστος.

Νικος Τσαπαρας

Οι «συριζαϊκοί» νόμοι και το Σύνταγμα

«Θα είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος»

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός

(Το Συμβούλιο Επικρατείας όμως τον διαψεύδει)

Κύριε διευθυντά

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του στη Βουλή των Ελλήνων δήλωσε πανηγυρικά «θα είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος»! Φοβερός λόγος γεμάτος δημοκρατικό και ηθικό πάθος για το Σύνταγμα που αποτελεί την κιβωτό του έθνους. Η επακολουθήσασα όμως διακυβέρνησή του απέδειξε ότι η δήλωση εκείνη ήταν ένα συνειδητό ψεύδος και πολιτική απάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ακροδεξιό συρφετό του ανεκδιήγητου Καμμένου, απέδειξε ότι ήταν η παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, εγγυητής και θεματοφύλακας του Συντάγματος, «οχυρό της δημοκρατίας», έκρινε αντισυνταγματικό σχεδόν όλο τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των Ελλήνων. Ο επιτηδευμένα κομψευόμενος υπουργός τότε και κατά δήλωσή του κομμουνιστής από τα 14 του χρόνια, είναι τακτικός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Και όμως αυτό το κόκκινο «παιδί του λαού», αυτός ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου εσφαγίασε, κατακρεούργησε το ασφαλιστικό και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Ελλήνων, που αποτελούν αίμα δικό τους και συσσωρευμένες ελπίδες! Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εάν είχε ελληνικό φιλότιμο και δημοκρατική παιδεία και ευαισθησία έπρεπε αμέσως να παραιτηθεί και από βουλευτής και από καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, το οποίο ως υπουργός παραβίασε εις βάρος του εργαζόμενου και συνταξιούχου Ελληνα.

Για τους σταλινικούς όμως –αυτοί υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ– η εξουσία είναι σκοπός και ο άνθρωπος όχι αυτοσκοπός, αλλά… μέσον! Αυτά είναι «τα παιδιά του λαού». Εάν αυτοί είναι οι προστάτες του λαού, «των μη προνομιούχων», «των μη εχόντων και κατεχόντων», τότε τι να τους κάνεις τους λύκους της «αστοτσιφλικάδικης τάξης»; Αυτοί που παραβίασαν το Σύνταγμα στην ουσία, τη δημοκρατία και τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων με ανώτερη δικαστική… βούλα, θέλουν να ανασυνταχθούν κομματικά σε σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα! Το παρελθόν όμως είναι σαν τη σκιά του ανθρώπου, τον ακολουθεί πάντα!

Ω δημοκρατία, πόσα εγκλήματα δεν έγιναν στο όνομά σου!

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», Νομικός συγγραφέας

Εγώ ο απογραφέας, η «εξαφάνιση» οπλισμού

Κύριε διευθυντά

Οσο περνάει ο καιρός μετά την «εξαφάνιση» μεγάλου τμήματος του κρατικού οπλισμού από τη Λέρο, οι αρχικά εκφραζόμενες απόψεις των αρμοδίων, ότι δηλαδή αυτό το γεγονός ξεκίνησε από πέρυσι –άρα έφταιγε αποκλειστικά ο τότε κυβερνών!– ευτυχώς διαφοροποιούνται, δηλαδή αποδέχονται πια ότι αυτό το γεγονός είναι παλαιότατο, συνηθέστατο αλλά και λαϊκά… ευεξήγητο.

Παρόμοιες, λοιπόν, «εξαφανίσεις» είχαν διαπιστωθεί και πριν από… 60 χρόνια, δηλαδή περί το 1960 και στην τότε υπάρχουσα μεγάλη αποθήκη του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ) στη Στυλίδα, όπου ο γράφων ως απλός στρατιώτης έκανε τον απογραφέα μεγάλων ποσοτήτων του οπλισμού που υπήρχε στις αποθήκες του σκαμμένου βουνού (πάντοτε εισερχόμενος σε αυτές με… σαγιονάρες για την αποτροπή εκρήξεως!).

Οταν, λοιπόν, διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές ποσοτήτων, ανάμεσα στις αναγραφόμενες στις καταστάσεις του παρελθόντος και στις διαπιστούμενες κατά τη μέτρησή τους, η εντολή προϊσταμένου ήταν «ξέχνα αυτά τα νούμερα, οι διαφορές αυτές ξεκίνησαν κατά τη μη αναγραφή των κινήσεών τους από τον πόλεμό μας… με τους Γερμανούς!». Αλλά για την πρόσθετη εξασφάλιση της σιωπής κατά τους λίγους υπολειπόμενους μήνες θητείας, άρχισε να πηγαίνει ο μετρήσας σχεδόν καθημερινά από τη μονάδα προς τη γειτονική Στυλίδα για να κάνει μαθήματα Χημείας σε τοπικούς μαθητές (ανεπιτυχώς, λόγω της απειρίας του) και, κυρίως, για την πρόσθετη εξαφάνισή του από το ΣΥΠ με την κατόπιν εντολής μετάβασή του, σχεδόν κάθε εβδομάδα, στην Αθήνα για να ποτίζονται τα φυτά στην αυλή του σπιτιού του διοικητού της μονάδος, στου Παπάγου!

Η απώλεια, πάντως, του οπλισμού στη Λέρο φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στο προαναφερόμενο σύνηθες παρόμοιο πανελλαδικό φαινόμενο, αφού σε μονάδες οπλισμού στα σύνορα που γειτονεύουν σε παν-ρέοντες ποταμούς υπάρχουν ετησίως άφθονα ψάρια από τη «δωρεάν» παροχή εκρηκτικών σε ψαράδες-περιοίκους αλλά και στους παρέχοντες τα εκρηκτικά.

Βασ. Σωτηρόπουλος, Γεωτεχνικός μηχανικός, Κηφισιά

Διεθνής υποκρισία περί το Κυπριακό

Κύριε διευθυντά

Από το 1974 έως σήμερα δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου για τη λύση του Κυπριακού. Γιατί; Πρόκειται για μεγάλη υποκρισία δηλώσεων του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Γερμανίας, Αγγλίας, Ιταλίας είναι τόσο ισχυρά, που δεν τους συμφέρει να τα βάλουν με την Τουρκία των 80 εκατομμυρίων. Αυτές οι χώρες είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές. Εγιναν τόσες συναντήσεις στον ΟΗΕ στη Ν.Υ., στον ΟΗΕ της Γενεύης, στο Μον Πελερέν, στο Κραν-Μοντανά Ελβετίας, όλες ήταν άκαρπες. Γιατί; Καλούν τον Τουρκοκύπριο «ηγέτη» Ακιντζί στον ΟΗΕ για συζητήσεις, ο οποίος δεν έχει αναγνωρισθεί από καμία χώρα εκτός από την Τουρκία. Τελευταία, τον κάλεσαν επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν.Υ. για το περιβάλλον, ως αρχηγό κράτους, αδιανόητο. Γιατί; Απορία μου, οι εταιρείες ExxonMobil, ENI, Total δεν βάζουν τα ερευνητικά τους σκάφη στα οικόπεδα της Κύπρου που έχουν συμφωνήσει και αφήνουν τον Ερντογάν να βάζει τα δικά του ανενόχλητος; Γιατί; Δυστυχώς το σενάριο αυτό θα συνεχιστεί.

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Ατύπτως, άρα άνευ τύψεων

Κύριε διευθυντά

Στην επιστολή μου που δημοσιεύθηκε το Σάββατο της 12ης τρέχοντος παρακαλώ το «ατύπως» να διαβαστεί «ατύπτως», ήτοι «άνευ τύψεων». Η λέξη βέβαια είναι αμάρτυρη, δεν υπάρχει σε κανένα ελληνικό λεξικό, παρακαλώ όμως να αποκατασταθεί, διότι όντως δεν αισθανόμουν την παραμικρή τύψη καταχωρίζοντας στον καθηγητικό μου κατάλογο το οποιοδήποτε επάγγελμα του πατέρα των μαθητών μου.

Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή