Το Κονκλάβιο (18/10/19)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ίδια μέρη…

Υποτίθεται ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα… Δεν ξέρω σε ποια φορά βρισκόμαστε επί της παρούσης και ελπίζω να μην επαναληφθεί καν η Ιστορία. Αλλά έμαθα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο που προτιμούσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πρωθυπουργικές του επισκέψεις εκεί.

Πρόκειται για το «Τhe hotel» κοντά στη λεωφόρο Louise, το οποίο ταυτίστηκε με μερικές από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ.  Σημαδιακό.

Δύο ξένοι

Μένω στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονταν χθες τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά. Σημειώνω ότι αμφότεροι βρέθηκαν στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ομως, για ακόμη μία φορά δεν διασταυρώθηκαν ούτε λεπτό. Εξ ου και οφείλω να τους απονείμω από κοινού το Οσκαρ του πώς να αποφεύγεις τον άλλον διακριτικά. Θυμίζω ότι φωτογραφία που απαθανατίζει χαιρετούρα Τσίπρα – Φώφης στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές υπάρχει μόνο μία, και αυτή, αν δεν απατώμαι, χρονολογείται περίπου μία διετία νωρίτερα.

Βελάκια στον Μακρόν

Μένω στον Τσίπρα, ο οποίος στη σύνοδο των Σοσιαλιστών είχε συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είναι προφανώς «φαρμακωμένος», αφού η χώρα του, όπως όλα δείχνουν, δεν θα λάβει πράσινο φως για ενταξιακές, εξαιτίας της εμμονής της Γαλλίας να τις συνδέει με αυτές της Αλβανίας (στη σύνδεση των δύο χωρών, βέβαια, εξαρχής έβαλε το χεράκι της και η Αγκελα Μέρκελ). Ο Ζάεφ, όμως, ήδη πληρώνει το πολιτικό κόστος. Δεν ήξερε, δε ρώταγε;

Οι Σοσιαλιστές, πάντως, πολύ έχουν στενοχωρηθεί με την εν λόγω γαλλική εμμονή. Αν μπορούσαν, θα έκαναν τον Εμανουέλ Μακρόν στόχο για βελάκια, καθώς θεωρούν ότι όλο αυτό το κάνει για οφέλη στο εσωτερικό του μέτωπο. Βουλωμένο γράμμα διαβάζουν. Στο PES, πάντως, εμφανίστηκε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Τους είπε μάλιστα ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit. Αυτός τους έλειπε.

Αυθεντικός Γιούνκερ

Είναι πολλοί οι λόγοι που θα μας λείψει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ενας από τους πιο ανθρώπινους είναι ότι ο Γιούνκερ είναι ο Γιούνκερ και έχει τον δικό του τρόπο να λέει τα πράγματα. Ευθέως. Το αναφέρω διότι εκστόμισε και πάλι μια κορυφαία ατάκα σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τουσκ. Ρωτήθηκαν, λοιπόν, τι έχουν να πουν στο 48% των Βρετανών που ψήφισαν να παραμείνει η χώρα τους στην Ε.Ε. «Δεν θέλω να πω κάτι», απάντησε ο Τουσκ. Οσο για τον Γιούνκερ, τους άφησε όλους άφωνους: «Θέλω να πω ότι είχαν δίκιο».

«Φραγές»

Σας είχα πει ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την ψήφο των αποδήμων, τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου ομιλητές, πλην του Βαγγέλη Βενιζέλου, ήταν ακόμη ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος και ο Αντύπας Καρίπογλου. Και έτσι ήταν. Δεν το αναφέρω μόνο διότι εκεί χθες το βράδυ έδωσαν το «παρών» βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (Ανδρ. Λοβέρδος, Λ. Γρηγοράκος, Π. Κουκουλόπουλος, αλλά και οι Παρασκευάς Αυγερινός και Γιάννης Δατσέρης), καθώς και της Ν.Δ. (Μπ. Παπαδημητρίου, Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης).

Αλλά και επειδή ήταν εκεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έκανε παρέμβαση. Ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην απόφαση της πλειοψηφίας να αφήσει για αργότερα προς συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54 (το άρθρο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού), καθώς, αν τελικά υπάρξει συναίνεση για τη ρύθμιση, ίσως κάποιες διατάξεις χρειαστούν αναθεώρηση. Ξεκαθάρισε, πάντως, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στη «συνταγματικά διαβαθμισμένη ψήφο», περίπου ότι δεν αναθεωρείται «ούτε μία στο εκατομμύριο», καθώς είναι «υψηλής αντισυνταγματικότητας». Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στους περιορισμούς που θα τεθούν στο εκλογικό σώμα εξωτερικού, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση, μίλησε για «φραγές».

Mε τα τέσσερα

Η άσκηση είναι για ιδιαίτερα προσεκτικούς παρατηρητές. Αυτοί έχουν προσέξει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα –παρότι ο πρωθυπουργός το κρύβει διακριτικά στις δημόσιες εμφανίσεις– ότι φορά έναν νάρθηκα στο τελευταίο δάχτυλο του δεξιού χεριού. Χθες είχε πολλή χαιρετούρα στη σύνοδο του ΕΛΚ και αργότερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οπότε ο Μητσοτάκης δεν μπορούσε να κρύψει τον νάρθηκα. Μάλιστα, το σχολίασε και χιουμοριστικά λέγοντας στους συνομιλητές του κάτι του τύπου «σας χαιρετώ με τέσσερα δάχτυλα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή