ΑΠΟΨΕΙΣ

Το εξαρτησιογόνο της εξουσίας

Μπορεί να πρόλαβε να αυτοδιαψευστεί ποικιλότροπα η Ν.Δ. στις πρώτες εκατό μέρες της επανόδου της στην εξουσία, σεβάστηκε όμως αυστηρά την παράδοση του κομματισμού, που θέτει ως κύριο (άρρητο) στόχο την άλωση του κράτους, τη λαφυραγώγηση του Δημοσίου. Σ’ αυτόν τον τομέα οι νέοι κυβερνώντες αποδείχτηκαν όντως έτοιμοι από καιρό. Με γνήσιο οικολογικό πάθος, έσπευσαν να φυτέψουν παντού δικά τους παιδιά – κάθε ηλικίας.  Λίγες βδομάδες έφτασαν για να εξατμιστεί η ρηχή έτσι κι αλλιώς ρητορική περί αρίστων, αξιοκρατίας κ.λπ. Αξιοι κρίθηκαν –ξανά μανά– οι δικοί μας, και άριστοι οι πιο δικοί μας από τους δικούς μας. Ακόμα και φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις υπήρξαν, ώστε να επιβληθούν σε δεσπόζουσες θέσεις άνθρωποι με κύριο προσόν την εκτίμηση που τρέφει γι’ αυτούς ο αρχηγός-πρωθυπουργός ή ο υπαρχηγός-κομματικός αντιπρόεδρος. Ο οποίος υπαρχηγός, για να βολέψει τα πράγματα, ανέπτυξε και μια κυνική αριστολογική θεωρία, κατά την οποία η γνωριμία κάποιου με υψηλά προσώπατα αξίζει όσο δύο πτυχία, άρα δικαιούται διά να ομιλεί, κυρίως δε διά να άρχει.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε σαν τμήμα του μεγάλου λαφύρου και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Εφεξής, το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ θα ορίζεται από τον υπουργό Υγείας. Δεν θα εκλέγεται από τη γενική συνέλευση, στην οποία, όπως όριζε ο ιδρυτικός νόμος του 1987, συμμετείχε το θεραπευτικό προσωπικό, εκπρόσωποι των γονέων των θεραπευμένων, θεραπευμένοι στη φάση της κοινωνικής επανένταξης και πρώην μέλη του Δ.Σ. «Η βίαιη επέμβαση του υπουργού σε έναν φορέα που λειτουργεί επί σαράντα χρόνια και έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες απεξαρτημένους προδίδει άγνοια της Ιστορίας, έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και αλαζονεία της εξουσίας», έγραψε στο TVXS ο ψυχίατρος Φοίβος Ζαφειρίδης. Ιδρυτής του ΚΕΘΕΑ ο Ζαφειρίδης, δεν παραλείπει να καυτηριάσει τον εκφυλισμό της γενικής συνέλευσης στα χρόνια που μεσολάβησαν, λόγω και της διόγκωσής της.

Οποια κι αν είναι τα προβλήματα του ΚΕΘΕΑ, δεν θεραπεύονται βέβαια με την αυταρχική κατάργηση του αυτοδιοίκητου και την αντικατάσταση του άμισθου αιρετού Δ.Σ. από συμβούλιο έμμισθων διορισμένων υπουργικών γνωρίμων. Αλλωστε ο στόχος δεν είναι η βελτίωση αλλά η κατάλυση, η ανατροπή του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ. Γι’ αυτό προκρίθηκε το ακρωτηριαστικό χειρουργείο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, περιφρονητική κάθε διαλόγου. Απ’ όλες τις ουσίες μπορεί να γιατρευτεί κανείς. Από την εξουσία όχι.