Το Κονκλάβιο (20/10/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Jurassic Park

Ή αλλάζουν ή βουλιάζουν…Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει να αλλάζουν και να διευρύνονται για να μένουν ζωντανά.  Διαφορετικά, είναι Jurassic Park, όχι κόμματα. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ κινεί τις τεκτονικές πλάκες του και προχωρά στην εγγραφή νέων μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας i-syriza. Και η Ν.Δ. ετοιμάζει το συνέδριό της στοχεύοντας όχι τόσο στο να ευλογήσει τα γένια της για την εκλογική της νίκη, αλλά κοιτάζοντας ήδη προς την επόμενη.

Στροφή στα δυναμικά κοινά

Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι το συνέδριο της Ν.Δ. (29-30 Νοεμβρίου) είναι προσανατολισμένο στα δυναμικά κοινά ψηφοφόρων και στην ατζέντα που τους ενδιαφέρει. Αυτή την εντολή έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός. Και όχι τυχαία, καθώς είναι άκρως ενδιαφέρουσα η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Και αυτό αφορά τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς, η Ν.Δ. παραμένει δεύτερο κόμμα στις ηλικίες 17-34 ετών. Αλλά ακόμη και μεταξύ των νέων που ψήφισαν Ν.Δ., οι συγκεκριμένοι δηλώνουν ταύτιση με το κόμμα  σε ποσοστό μόλις 16%. Οχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πηγαίνει πολύ καλύτερα, αφού την ίδια ταύτιση δηλώνουν οι νέοι και με τον ΣΥΡΙΖΑ (15-16%), παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα πρωτεία στις νέες ηλικίες. Με απλά λόγια, δεν είναι καθόλου δεδομένοι ούτε για τη Ν.Δ. ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιάσε με αν μπορείς

Για τη Ν.Δ. αυτό σημαίνει ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνάψει προνομιακές σχέσεις με τη νέα γενιά και την ομάδα 17-34 και, άρα, τρέχει να τους… πιάσει. Εξ ου και στόχευση του συνεδρίου είναι ατζέντα και θεματικές να έχουν φρέσκο αέρα, αλλά και εικόνα. Εννοείται βέβαια ότι προηγουμένως θα έχουν συγχαρεί τον εαυτό τους για τη νίκη της 7ης Ιουλίου και ως ευρωπαϊκό παράδειγμα νίκης επί του λαϊκισμού.

Κουίζ

Ποιος πρέσβης φαίνεται να νομίζει ότι θα μείνει όχι μόνο σε αυτή, αλλά και στην επόμενη ζωή σε νευραλγικό πόστο του εξωτερικού; Για την ακρίβεια, δεν λέει να αδειάσει τη γωνιά, ενώ ο επόμενος –παραιτηθείς από τη θέση του σε Ευρωπαϊκή Υπηρεσία– ακόμα περιμένει να αναλάβει. Ο εν λόγω μάλιστα, ευπροσάρμοστος στις αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών προϊσταμένων, τηρεί σιγή ασυρμάτου. Για την ακρίβεια, αποφεύγει τα τηλεγραφήματα προς την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ όπως ο διάβολος το λιβάνι. Φαντάζομαι ότι θα έχει σοβαρούς λόγους που δεν θεωρεί σκόπιμο να ενημερώνει το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας…

Πήγε πρώτος

Εντύπωση προκάλεσε σε μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες το νέο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καμία σχέση με το «παλαιό» Justus Lipsius, γνωστό στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που βρίσκονται ακόμα εκεί και για τη γνωστή «πασαρέλα», όπου μπορεί κανείς να τους δει όλους. Στο νέο κτίριο οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών είναι απομονωμένες σε χωριστά δωμάτια. Οπως το έθεσε προσεκτικός παρατηρητής μου, «όπως ακριβώς η Ευρώπη». Οφείλω να σημειώσω, πάντως, ότι δεν μου έκανε εντύπωση που το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης που εμφανίστηκε στην αίθουσα της Συνόδου. Υποθέτω ότι είναι πολύ πρωινός τύπος ακόμη και για τους Βορειοευρωπαίους και συνηθίζει να είναι εκνευριστικά στην ώρα του.

Βουλευτές-τομεάρχες;

Υπό εξέταση βρίσκεται το νέο σχήμα γραμματειών και τομέων της Ν.Δ. που τελεί υπό ανασχηματισμό λόγω εκλογικής νίκης, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις. Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός, ακούω ότι έχει προτείνει στον Μητσοτάκη να αξιοποιηθούν σε αυτές τις θέσεις βουλευτές. Φαντάζομαι γιατί με αυτό τον τρόπο θα είναι κάτι σαν «σκιώδεις» υπουργοί των πραγματικών υπουργών. Και των εξωκοινοβουλευτικών, κάτι που έχω την εντύπωση ότι θα τους ενθουσίαζε ακόμα περισσότερο.

Μικρός ο κόσμος

Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή. Το ίδιο και η Αθήνα. Πολύ περισσότερο ο επιστημονικός και ακαδημαϊκός χώρος και μάλιστα αυτός των καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου/ συνταγματολόγων. Το αναφέρω διότι τις προάλλες στην παρέμβαση που έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου –όπου ομιλητής ήταν και ο Νίκος Αλιβιζάτος– αναφέρθηκε στον δεύτερο ως «καθηγητή του». Ε, ναι, λοιπόν. Ο υπουργός Επικρατείας είχε καθηγητή στη Νομική Αθηνών τον Αλιβιζάτο την περίοδο 1985-89.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή