Ελληνοβρετανική γέφυρα στο μέλλον

Ελληνοβρετανική γέφυρα στο μέλλον

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τρία χρόνια, στο πρώτο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο στο Ναύπλιο, η Βρετανία είχε μόλις μπει στην περιπέτεια του Brexit. Στο συμπόσιο ήταν φανερό ότι το άλμα προς το άγνωστο κινητοποιούσε το ένστικτο ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης να αρχίσουν αμέσως να αναζητούν διμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες. Παρότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο συμπόσιο ήταν αντίθετοι με το Brexit, υπήρχε ένα πνεύμα αισιοδοξίας, ότι όσο δύσκολη και αν γινόταν η κατάσταση, θα βρίσκονταν λύσεις. Στο δεύτερο συμπόσιο, πέρυσι, σε μια έπαυλη κοντά στην Οξφόρδη, ήταν πλέον σαφές ότι ο ακρωτηριασμός της χώρας από την Ε.Ε. προκαλούσε έντονα προβλήματα, διχάζοντας τους πολίτες, παραλύοντας το πολιτικό σύστημα, βυθίζοντας τις επιχειρήσεις στην αβεβαιότητα. Τότε έγινε και η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του Brexit. Από τότε, η Βρετανία βρίσκεται σε πολιτική δίνη, με αποτέλεσμα την κόπωση και την ανάγκη να τελειώνει το μαρτύριο. (Οι γραμμές αυτές γράφονταν πριν από τη χθεσινή ψήφο στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα αποφάσιζε εάν η Βρετανία θα προχωρούσε σε συντεταγμένη έξοδο από την Ε.Ε. ή εάν θα φύγει ατάκτως στις 31 Οκτωβρίου – ή εάν θα υπάρξει άλλη παράταση ώστε να επιτευχθεί λύση που θα ικανοποιεί και την Ε.Ε. και τη Βουλή.)

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής ψήφου, πάντως, το συμπέρασμα όσων συμμετείχαν στο τρίτο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο την Παρασκευή και το Σάββατο, πάλι στο Ναύπλιο, είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας θα ενισχυθούν. Η συνάντηση αυτή, με διοργανωτές τη βρετανική πρεσβεία, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Βρετανικό Συμβούλιο, ανέδειξε τους δεσμούς του παρελθόντος και αναζήτησε τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα. Θέματα των συζητήσεων ήταν η ενέργεια και η γεωπολιτική, η ναυτιλία, η Παιδεία, η έρευνα και τεχνολογία, ο ρόλος της φιλανθρωπίας, η αξιοποίηση του πολιτισμού, η ελληνική Διασπορά.

Σε όλες τις παρουσιάσεις και παρεμβάσεις Ελλήνων και Βρετανών, σημειώθηκαν οι τομείς που οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν ή να μάθει η μία από την άλλη. Οι ειλικρινείς κουβέντες ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο της ειδίκευσής τους, η αναγνώριση ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, αλλά και η αλλαγή της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών (αφού η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε. ενώ η Ελλάδα παραμένει μέλος), ανέδειξαν πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Στο ζήτημα της Παιδείας, για παράδειγμα, οι δεσμοί είναι γνωστοί αλλά η κατάσταση αλλάζει, παρουσιάζοντας ευκαιρίες και ανάγκες. Σήμερα 11.000 Ελληνες φοιτούν στη Βρετανία και 4.500 διδάσκουν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα, 17.000 φοιτούν σε κολέγια που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια. Ενώ παλαιότερα ο φορέας που εκπροσωπεί τα βρετανικά πανεπιστήμια επιχειρούσε μέσω της Ε.Ε., τώρα εργάζεται εντατικά για να ενισχύσει τη διμερή σχέση. Προσπαθεί, επίσης, να εξασφαλίσει τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων πανεπιστημίων των δύο χωρών ώστε οι Βρετανοί να έχουν συμμάχους για να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και σε ανταλλαγές φοιτητών. Το γεγονός ότι πάνω από 300.000 Ελληνες έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια στη Βρετανία συμβάλλει στην καλή σχέση μεταξύ των πανεπιστημιακών των δύο χωρών.

Ενδιαφέρουσα άποψη των συζητήσεων, πάντως, ήταν ότι δεν ήταν η Ελλάδα που πάντα έχει να μάθει από τη Βρετανία. Παρά τις εξαιρετικές υπηρεσίες που το Σίτι του Λονδίνου παρείχε στη ναυτιλία για πολλές δεκαετίες, πριν από χρόνια η Βρετανία, με λάθος χειρισμούς, έχασε πολλούς εφοπλιστές και πλοία, ενώ η Ελλάδα τούς κέρδισε. Επίσης, παράγων του ενεργειακού τομέα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το φορολογικό καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει σταθερό (με επικύρωση της Βουλής) ενώ στη Βρετανία η κατάσταση είναι πιο ρευστή. Ομως, ίσως το πιο ουσιαστικό –και πολύ προσωπικό– σχόλιο ήταν μιας Βρετανίδας ομιλίτριας που είπε: «Η Ελλάδα πέρασε από τα στενά και επέζησε. Δίνει ελπίδα και σε εμάς ότι υπάρχει κι επόμενη μέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή