Γεωπολιτική vs ανθρωπισμός

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δει κανείς φωτογραφίες από τα λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, οι επιβάτες είναι κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Τους άφησαν να περιμένουν με τις ώρες στα διόδια, επειδή οι κάτοικοι της περιοχής δεν τους θέλουν εκεί. Οταν τελικά κατάφεραν να προσεγγίσουν τα ξενοδοχεία, στα οποία επρόκειτο να φιλοξενηθούν, βρήκαν τις πόρτες κλειστές, παρά την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους. Βασικό επιχείρημα των πολιτών που διαμαρτύρονταν ήταν ότι θα πληγεί η τουριστική κίνηση (σ.σ.: αν και οι συμβάσεις ήταν διάρκειας έξι μηνών) και πως μετά την έλευση των πρώτων αιτούντων άσυλο καταγράφηκε αύξηση της παραβατικότητας. Τελικά οι οικογένειες μεταφέρθηκαν στη βόρεια Εύβοια, όπου θα φιλοξενηθούν σε κατασκήνωση. (Για πόσο άραγε; Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα;)

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω κύκλων του, διαμαρτύρεται ότι δεν είναι δυνατόν από τη μία όλοι να αναγνωρίζουμε ότι είναι αφόρητη και απάνθρωπη η κατάσταση στη Μόρια και στα υπόλοιπα νησιά κοντά στην Τουρκία και από την άλλη καμία περιοχή της ενδοχώρας να μην εμφανίζεται πρόθυμη να υποδεχθεί τους πρόσφυγες. Είναι σωστό το επιχείρημα. Οπως θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων θα αποζημιωθούν για χώρους οι οποίοι θα παρέμεναν άδειοι στη διάρκεια του χειμώνα. Οι περιοχές υποδοχής θα ευνοηθούν από την έλευση των αιτούντων άσυλο, αφού θα τονωθεί η τοπική οικονομία. Υπάρχουν, άλλωστε, κοινοτικοί πόροι και άλλα κονδύλια που προορίζονται ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό. Οι οικογένειες κατευθύνονται κυρίως σε ερημωμένες επαρχιακές πόλεις με δημογραφικά γερασμένους πληθυσμούς που θα ζωντανέψουν από την άφιξή τους.

Ολα αυτά θα μπορούσε να τα εξηγήσει η κυβέρνηση, για να μη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το κύμα αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών. Θα μπορούσε να τα εξηγήσει, αν δεν εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα. Αν δεν επέτρεπε, π.χ., στους ακροδεξιούς υπουργούς της να παραδίδουν μαθήματα περί πολιτικής ασύλου (ή «λαθρομετανάστευσης») με αυθαίρετα στατιστικά στοιχεία, στο όνομα της εξαϋλωσης-αφομοίωσης της Χρυσής Αυγής.

Οταν έχεις εξοικειώσει ένα λαό να διαβάζει το προσφυγικό με όρους γεωπολιτικής, έχοντας υιοθετήσει την άποψη ότι «τιμωρείται» από τον Ταγίπ Ερντογάν «με ορδές μεταναστών», είναι κάπως αργά για εκκλήσεις στον ανθρωπισμό και στο αμετάφραστο φιλότιμό του (εδώ μπορούμε να καγχάσουμε). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή