ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (25/10/19)

Η μάχη για τον «νέο Πατούλη»

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα είναι ακριβώς η μητέρα των μαχών. Κι αυτό διότι οι εκλογές –εθνικές και αυτοδιοικητικές– κρίθηκαν πρόσφατα. Εξ ου και φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαίο που η Ν.Δ. δημοσιοποίησε την πρόθεσή της το κόμμα να κατέβει στις εκλογές της ΚΕΔΕ (αναμένονται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου) με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τον «νέο Πατούλη». Προφανώς στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι η νίκη της 7ης Ιουλίου και οι 100 πρώτες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια «αντάρτικων» και αποσχιστικών κινήσεων. Αντίθετα, ευνοούν την παραμονή στο «μαντρί», το οποίο επιδιώκει η υπεροχή που καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές να καταγραφεί και σε αυτή την κάλπη. 

Εκλέκτορες

Στις εκλογές ψηφίζει ένα εκλεκτορικό σώμα 500 και κάτι ανθρώπων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το σώμα των εκλεκτόρων απαρτίζεται από 300 εκλεγμένους δημάρχους καθώς και από δημοτικούς συμβούλους απ’ όλη την Ελλάδα. Το σώμα αυτό ψηφίζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (31 μέλη, αλλά ο δήμαρχος Αθηναίων συμμετέχει ex officio, οπότε ψηφίζουν για 30 μέλη). Ο πρόεδρος, όμως, της ΚΕΔΕ εκλέγεται από το Δ.Σ. Εκεί είναι που κατεβαίνουν παρατάξεις – ψηφοδέλτια. Ο υποψήφιος, λοιπόν, που θα έχει τη μεγαλύτερη απήχηση και θα λάβει τις περισσότερες ψήφους και μέλη του Δ.Σ., είναι αυτός που θα αναδειχθεί πρόεδρος.

Ο νέος είν’ ωραίος

Δύο είναι τα πρόσωπα που έχουν εκφράσει επισήμως ενδιαφέρον –στο Μοσχάτο– για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Και υποτίθεται πως έχουν συμφωνήσει για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ομως, ποτέ δεν ξέρεις μέχρι την κάλπη… Αυτοί εκπροσωπούν δύο διαφορετικές σχολές και γενιές. Ο ένας είναι ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, νέος και με νέες ιδέες για τη διαχείριση απορριμμάτων, τον ψηφιακό  μετασχηματισμό και όχι μόνο. Θυμίζει πολύ τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο καινούργιο.

Ο παλιός είναι Ν.Δ.

Ο δεύτερος είναι ο Λάζαρος Κυρίζογλου. Εκλεγμένος δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (πέντε-έξι φορές), είχε ενδιαφερθεί για την προεδρία της ΚΕΔΕ και στις προηγούμενες εκλογές. Πηγή μου περιέγραψε τον Κυρίζογλου ως την «καρδιά της Ν.Δ.». Σημειώνω, πάντως, ότι 200 εκ των δημάρχων έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά, οπότε δεν μπορεί να προβλεφθεί η εκλογική συμπεριφορά τους.

…και παρατράγουδα

Με την ευκαιρία, μου λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη απειλείται με μια διάσπαση ενόψει των εκλογών στην ΚΕΔΕ: Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη «ζυμώνεται» για ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα μετέχουν και ανεξάρτητοι αλλά και πασοκογενείς, θεωρώντας μάλλον ότι μόνο με ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιθανότητες να αυξήσει την επιρροή του. Συμπερασματικά: καλά ξεμπερδέματα. Σε όλους.

Πράσινη ατζέντα

Προχωρούν οι σχεδιασμοί για το 13ο Συνέδριο της Ν.Δ., που θα διεξαχθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Αυτό θα έχει καινοτομίες, όπως προσωποποιημένη ηλεκτρονική πληροφόρηση, online ερωτηματολόγια και δυνατότητα ερωτήσεων και παρεμβάσεων και από συνέδρους που θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι διαδικασίες θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένες, καθώς στόχος είναι η μείωση της χρήσης χαρτιού σε ποσοστό 92%. Ή προωθείς την πράσινη ατζέντα ή όχι.

Ο ήλιος ο πράσινος

Στον αντίποδα το έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους παροικούντες την πασοκική Ιερουσαλήμ. Κι αυτό διότι οι πιο υποψιασμένοι έχουν την εντύπωση ότι θα διεξαχθεί με προπέρσινους συνέδρους, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Κάποιοι ακόμα πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι όλο αυτό γίνεται για να αλλάξει το καταστατικό και να μην είναι δυνατή η αλλαγή ηγεσίας (τουλάχιστον για την ώρα). Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Δεν θεωρώ τυχαίο το ότι σήμερα έχει κλειστεί ραντεβού της Φώφης Γεννηματά με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μοιραίο λάθος

Δεν κόβω το κεφάλι μου, αλλά, αν δεν ήταν τόσο νωπά όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής, που με επιμονή του Εμανουέλ Μακρόν άφησε στα κρύα του ευρωπαϊκού λουτρού την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, έχω την εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί και να μην έκλεινε τόσο σύντομα νέο ραντεβού με τον Εντι Ράμα, τον οποίο θυμίζω ότι συνάντησε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Και, για να το θέσω κομψά, δεν του άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις (χώρια που ο Ράμα τον έστησε, όπερ ισοδυναμεί με μοιραίο λάθος). Ωστόσο, πληροφορούμαι ότι ο Μητσοτάκης θα ξαναδεί τον Ράμα την ερχόμενη εβδομάδα, με την αφορμή της έλευσής του στην Αθήνα για να μιλήσει στο EU-Arab Summit του Σ. Τσομώκου. Υποθέτω ότι θα προσπαθήσει να τον ενθαρρύνει να κάνει ένα βήμα παραπάνω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας, μήπως και δει λίγο Ευρώπη…