«Εχετε δικαίωμα να γνωρίζετε»

«Εχετε δικαίωμα να γνωρίζετε»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μαύρα πρωτοσέλιδα κυκλοφόρησαν προ ημερών όλες οι εφημερίδες της Αυστραλίας. Με τους τίτλους και τα κείμενα διαγραμμένα από χοντρό μαρκαδόρο. Πάνω τους, η απαγορευτική σφραγίδα: «Secret – Not for release». Η δημοσίευση απαγορεύεται… Απλή η αιτία που προκάλεσε τη δημοσιογραφική εκστρατεία και πρόσφερε μια σπάνια εικόνα ομοφωνίας: Οι λογοκριτικές κρατικές ορέξεις, μεταφρασμένες σε ρυθμίσεις που ποινικοποιούν τη δημοσιογραφία και σε αστυνομικές επιδρομές στο σπίτι δημοσιογράφου και στα γραφεία καναλιού. Εξ ου και η πρωτοσέλιδη αντίδραση, με τον τίτλο «Εχετε δικαίωμα να γνωρίζετε». Η θυμωμένη δημοσιογραφία σαν αντίπραξη στη φιμωμένη που επιθυμεί κάθε εξουσία.

Μακριά από εμάς όλα αυτά. Σε άλλη ήπειρο. Εμείς ζούμε στην Εδέμ της ελευθερίας και της νομιμότητας. Δεν μας βαραίνουν λογοκρισίες, ούτε άγριος κομματισμός, αφεντικογραφία, ψευδογραφία, υπερσυγκέντρωση μέσων και μεντιοκρατική περιφρόνηση του Συντάγματος. Κι έχουμε σαν πιστεύω μας μια ωραία φράση που την αποδίδουμε στον Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ, χωρίς και να έχουμε εξακριβώσει την πατρότητά της: «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Ισχύει. Αλλά για να ισχύει πρέπει τα δημοσιεύματά μας –ρεπορτάζ, σχόλια, σκίτσα, τα πάντα– να είναι ελεύθερα, τίμια, υπεύθυνα. Να μην υπηρετούν γραμμές χαραγμένες από άλλους, που γίνονται πνιγηρός βρόχος.

Εχουμε, πάντως, και τις ιδιαιτερότητές μας. Εκτός των δημοσιογραφικών σχολών όπου διδάσκουν και «αστέρες» που συνέβαλαν στον καταποντισμό της αξιοπιστίας του επαγγέλματος, διαθέτουμε και δύο άτυπες, σχεδόν ομώνυμες: σχολές Λοβέρδου. Του Ανδρέα η μία, του Γιάννη η άλλη. Ο Ανδρέας «έστειλε» κάτι σε κάποιον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Αποψη», ο δημοσιογράφος έστειλε το κάτι στον αρχισυντάκτη, αυτός δεν πρόσεξε ότι είχε και συνημμένο («το ’στειλε ο Λοβέρδος»), ε, δημοσιεύτηκε και το συνημμένο. Εξυπηρετήσεις. Ή πώς ένας βουλευτής γίνεται δημοσιογράφος.

Στην άλλη σχολή Λοβέρδου, του Γιάννη, το σλόγκαν ήταν «πώς ένας δημοσιογράφος γίνεται βουλευτής». Πώς; Αριστεύοντας στα καραμπινάτα φέικ νιους, που ενθουσιάζουν τους κομματικούς ακολούθους και τους μετατρέπουν σε ψηφοφόρους σου. Για να προωθεί τα ψεύδη του, ο κ. Λοβέρδος διέθετε και πέντε προφίλ στο Φέισμπουκ. Αυτό όμως αντιβαίνει στους όρους του δικτύου, που του άφησε μόνο το ένα. Λογοκρισία. Το πρέπον θα ήταν να αντιδράσει αυστραλοτρόπως: να έχει επί εξάμηνο (τουλάχιστον) μαύρες, διαγραμμένες τις σελίδες και τα προφίλ του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή