Το Κονκλάβιο (27/10/19)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νύχτα της επιστολικής

Για κάποιον μυστηριώδη λόγο, πολλές σημαντικές πολιτικές αποφάσεις έχουν ληφθεί ή σημαντικές συσκέψεις έχουν γίνει νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Το αναφέρω με αφορμή τη σύσκεψη που κάλεσε αργά τη Δευτέρα στο γραφείο του στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του Τάκη Θεοδωρικάκου, του Θοδωρή Λιβάνιου και του Γιώργου Γεραπετρίτη. Θυμίζω ότι ήταν η μέρα που στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η διαπραγμάτευση με τα κόμματα βρέθηκε στο σημείο «make or break» με αφορμή τα χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, αλλά και την τεχνική αδυναμία απόδειξης της απουσίας. Με απλά λόγια, στην επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής θα υπήρχε συμφωνία για όλα, ή το θέμα θα παραπεμπόταν και πάλι στις ελληνικές καλένδες.

Οχι «όλα ή τίποτα»

O Mητσοτάκης που εξαρχής είχε διαμηνύσει και δημοσίως ότι δεν ήταν της λογικής «όλα ή τίποτα», προκειμένου να μη χαθεί ακόμη μία ευκαιρία, επανέλαβε ότι κόκκινη γραμμή ήταν η ισοτιμία της ψήφου. Μαθαίνω ακόμη ότι ήταν εξίσου ξεκάθαρος πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρούσε στον έτερο όρο που αφορούσε τα 35 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα, έδωσε εντολή στους αρμόδιους να  κάνουν πίσω για την επιστολική ψήφο που δεν δεχόταν με τίποτα το ΚΚΕ. Ηταν κάτι σαν τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για την επιστολική, ή Ημέρα της Βαστίλλης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Εξαρτάται από ποια πλευρά του φράχτη το βλέπει κανείς.

Θυσίες…

Πάντως, ακούω ότι η Ν.Δ. γίνεται αποδέκτης μιας κάποιας γκρίνιας από ομογενειακές οργανώσεις που θεωρούν ότι οι όροι που τίθενται περιορίζουν πολύ το εκλογικό σώμα και δεν δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να ψηφίσουν. Ενίοτε απαιτούνται θυσίες για να πετύχεις κάτι μεγαλύτερο. Δεν θεωρώ, πάντως, τυχαία την επιστολή που απηύθυνε προς μέλη και στελέχη οργανώσεων της Ν.Δ. στο εξωτερικό ο γραμματέας της Ν.Δ. Γιώργος Στεργίου, στην οποία τους ενημερώνει για το νομοσχέδιο. 

Πρέσβειρα στις ΗΠΑ

Μαζί της ήταν σε επαφή πριν από τις εκλογές, όταν εκείνη βρισκόταν στο Κόσοβο, ως επικεφαλής της EULEX και της πρότεινε να αναλάβει το πρωθυπουργικό διπλωματικό γραφείο. Τελικά, την κερδίζουν οι ΗΠΑ. Το λέω διότι μαθαίνω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε στη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, το «ναι» και την αφήνει να «χτυπήσει» την πρεσβεία της Ουάσιγκτον, πόστο που πάντα ήθελε. Σημειώνω ότι η πολύπειρη διπλωμάτις θα είναι η πρώτη γυναίκα πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ. 

Εργα, όχι λόγια

Πολλά κινούνται στο προσφυγικό και όχι απαραίτητα σε πεδίο αντιδράσεων. Υπάρχει και το μέτωπο της κοινωνικής διάστασης. Σε αυτήν εστιάζει το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Πειραιά, πρόεδρος του οποίου είναι ο αντιδήμαρχος Ενταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δημήτρης Καρύδης. Τις προάλλες έγινε η πρώτη του συνεδρίαση υπό τη νέα του σύνθεση. Εκεί συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι δράσεις σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, υγείας και εκμάθησης της γλώσσας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν και εργάζονται στον Πειραιά. Οταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξαντλείται στις φωνές. 

Μεγάλα σαρκοφάγα

Σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός είχε εκφραστεί θετικά υπέρ της συνεργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, όπως τους Πράσινους και Σοσιαλιστές, όπου μια ατζέντα το απαιτεί, όπως η «πράσινη» ατζέντα. Αυτή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποτελεί προνόμιο της Αριστεράς. Το λέω διότι η αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, όπου δέχθηκε εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων την Παρασκευή, θύμισε κάτι από τα πρώτα υπουργικά του ΣΥΡΙΖΑ… Εκεί ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα. Ο Μητσοτάκης, ας πούμε, πρότεινε στην εκπρόσωπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας την ιδέα του…«ορνιθολογικού» τουρισμού (παρατήρησης πουλιών) και την άφησε ολίγον άφωνη. Ακούστηκε επίσης ότι τα μεγάλα σαρκοφάγα, όπως η αρκούδα, ο λύκος και το τσακάλι επανακάμπτουν. Υποθέτω ότι αυτό είναι θετικό. 

Κινεζική άνοιξη

Είναι γεγονός. Ο Σι Τζινπίνγκ θα βρίσκεται επισήμως ανάμεσά μας και με όλες τις τιμές στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10 Νοεμβρίου. Προηγουμένως, θα έχει πάρει γερή δόση Ελλάδας στη Σαγκάη και δη στην China EXPO 2019, όπου η Ελλάδα θα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες. Στην τελετή έναρξης, άλλωστε, θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ταξιδεύει εκεί (και 63μελής επιχειρηματική αποστολή). Παρών ακούω ότι θα είναι και ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Γαλλία είναι επίσης τιμώμενη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή