Δημήτρης Τζανακόπουλος: Hardball

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Hardball

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση φαίνεται απλή. Το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ομολόγησε σε ζωντανή σύνδεση ανάμειξή του στη Δικαιοσύνη – όπως ότι είχε τουλάχιστον διαβάσει μυστική δικογραφία. Το ίδιο βράδυ, ο τότε υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε συμμετάσχει σε σύσκεψη με δικαστικούς λειτουργούς στον Αρειο Πάγο. Αργότερα ο ίδιος είπε ότι έλαβε και αυτός ενημέρωση για τη μυστική, υποτίθεται, προανάκριση.

Μυστικοί ήταν και οι μάρτυρες που ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε από τηλεοράσεως ότι γνωρίζει. Αυτές οι καθόλου κρυφές πράξεις συνδέουν τον Τζανακόπουλο και τον Πολάκη με τον ερευνώμενο από την Προανακριτική υπουργό. Θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα ότι ο Πολάκης έχει παροιμιωδώς συνοψίσει το δόγμα που αποτελεί σήμερα αντικείμενο της ανάκρισης. Εχει κωδικοποιήσει σε δύο άρθρα τη ρασπουτινική δικονομία: Πρώτον, «τους μαγκώσαμε και κελάηδησαν»· δεύτερον, «θα κερδίσουμε τις εκλογές, αν βάλουμε κάποιους φυλακή». 

Οι δύο τέως υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι μπορούν, παρά την προϋπηρεσία τους, να υπηρετήσουν ως οιονεί ανακριτές στην επιτροπή, που δεν μπορεί παρά να τους καλέσει να καταθέσουν. Η πλειοψηφία, λένε, δεν τους εξαίρεσε λόγω μεροληψίας. Τους εξαίρεσε επειδή δεν θέλει να εξεταστούν κανονικά οι άλλοι μάρτυρες. Δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Η ιδέα ότι μόνο οι Τζανακόπουλος – Πολάκης μπορούν να στύψουν τους μάρτυρες για να βγει η αλήθεια είναι προσβλητική πρωτίστως για το υπόλοιπο κοινοβουλευτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διπλά προσβλητική για τις φιλόπονες πολακειάδες – τις αρσακειάδες στη σχολή της αψύτητας, που διαπρέπουν ήδη στη μίμηση του δασκάλου, όπως μαρτυρεί ο ζήλος του νεοφώτιστου
Ραγκούση. 

Η πλειοψηφία, πάντως, επέλεξε να δώσει χρόνο για καταλλαγή. Θα αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναβολή για να απαγκιστρωθεί από την τακτική της γηπεδικής επιβολής τού «δεν πάω πουθενά»; Ή θα δοκιμάσει να προκαλέσει σκηνικά εκτροπής· να παίξει αυτό που οι Αμερικανοί λένε constitutional hardball – και στα σφακιανά θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως παραθεσμικό νταηλίκι;

Το όφελος που προσδοκά όποιος παίζει hardball είναι να εκθέσει τον αντίπαλό του, εξωθώντας τον σε άμυνα ίσης ασχήμιας. Στην περίπτωση της Προανακριτικής, το ζητούμενο θα μπορούσε να είναι μια εικόνα «καταστολής» με τους βουλευτές του να αποβάλλονται διά της φρουράς.

Μια τέτοια επιλογή θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει όχι μόνο σε μια υπόθεση που δεν τον ωφέλησε, ακόμη κι όταν μπορούσε να εμφανίζεται ως κατήγορος· θα σήμαινε, κυρίως, ότι επιμένει σε μια πολιτική κουλτούρα που τον ζημίωσε εκλογικά. Το κόμμα που ζητάει από τους ψηφοφόρους να το πάρουν στα χέρια τους, θα πρέπει πρώτα να αποσπάσει τον εαυτό του από τα χέρια του Πολάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή