Τρικυμία εν ποτηρίω…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο κ. Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωνε προ ολίγων ημερών ότι θα «πάγωνε» προσωρινώς τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά το αδιέξοδο εις το οποίο οδηγήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω αντιρρήσεων της Γαλλίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα, εις την Ελλάδα ξέσπασε «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστρατεύθηκαν όλα τα προεκλογικά συνθήματα, προς εκτόνωση βουλευτών, στελεχών και αρθρογράφων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, με αμφότερα τα μέρη να επιδιώκουν αυτοδικαίωση για παλαιότερες επιλογές τους. Πολύ κακό για το τίποτε, ως απεδείχθη, διότι χθες ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως θα εφαρμόσει «τη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους» και ότι το ίδιο αναμένει και από την ελληνική πλευρά. Επιστρέψαμε δηλαδή στα ίδια.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι τέλεια –όπως συμβαίνει με κάθε συμφωνία– και συνομολόγησή της από την Αθήνα και τα Σκόπια δεν εξαλείφει τους αλυτρωτισμούς των Σλαβομακεδόνων, αλλά εις την πορεία προς την Ε.Ε. η Βόρεια Μακεδονία θα εναρμόνιζε και στο εσωτερικό –erga omnes– τις αναγκαίες αλλαγές που είχε αναλάβει. Με αυτόν τον τρόπο ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» θα εφαρμοζόταν για κάθε χρήση – και εσωτερικώς.

Ανεξαρτήτως ποια ήταν τα ιδεολογικά αποφόρια που κουβαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η σπουδή και η πίεση για την εξομάλυνση των σχέσεων Αθηνών και Σκοπίων προήλθαν τη φορά αυτή όχι κυρίως από τη Γερμανία, όπως συνέβη το 2008 στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μετά την έντονη αντίδραση της Μόσχας στην ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο 2017, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επεκτάσεως της ρωσικής επιρροής νοτίως της Σερβίας, και όλως αιφνιδίως στις αρχές του 2018 ο διάλογος Αθηνών – Σκοπίων έλαβε νέα ώθηση επί του τότε Αμερικανού διαμεσολαβητού Μάθιου Νίμιτς. Και όταν εντέλει τον Φεβρουάριο του 2019 επικυρώθηκε η συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ.

Ο στόχος της Ουάσιγκτον έχει επιτευχθεί. Εάν αυτό συνέβαινε και με την Ε.Ε., τότε το όλο θέμα θα είχε κλείσει οριστικώς. Αλλά έως ότου ωριμάσουν οι διαδικασίες στο απέραντο ευρωπαϊκό «συζητητήριο», πέρασε χρόνος, και η Γαλλία –για λόγους όλως διαφόρους από τα ισχύοντα στα Δυτικά Βαλκάνια– προέβαλε ενστάσεις, που τελικώς θα άρει σε κάποια φάση. Αυτά τα εκτός ελληνικού πλαισίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή