Το Κονκλάβιο (05/11/19)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Κομφούκιο στο ’21

Από τον Αριστοτέλη και τον Κομφούκιο, το κλισέ για τους δύο αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Κίνας, το οποίο επαναλαμβάνεται σε κάθε ελληνοκινεζική συνάντηση κορυφής, έρχεται η ώρα του τράνζιτ στο τσαρούχι, στον Διάκο και στον Σταυραετό της Ρούμελης (Γεώργιο Καραϊσκάκη). Το λέω διότι η πρώτη δημόσια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επιστροφή του από τη Σαγκάη θα γίνει την Πέμπτη στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας. Εκεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κώστα Τασούλα θα κηρύξουν την επίσημη έναρξη του «Ελλάδα 2021», επικεφαλής της επιτροπής της οποίας θυμίζω ότι τέθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου. Απ’ όσο γνωρίζω, η παρουσίαση δεν θα συνοδευτεί από πυροτεχνήματα. Ωστόσο, θα ανακοινωθεί και επισήμως η συνεργασία της επιτροπής με το Ιδρυμα της Βουλής, η οποία περιγράφεται, άλλωστε, στο σχετικό προεδρικό διάταγμα που αφορά τη σύσταση και σύνθεση της επιτροπής. Στην εκδήλωση στη Γερουσία θα μοιραστεί και η πρώτη έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής που αφορά το 2021: «Τα απομνημονεύματα ενός αγωνιστή». Πάντα επίκαιρο.

Χάνι της Γραβιάς

Την ίδια ημέρα, πάντως, στη Βουλή θα γίνει και δεύτερη μετάβαση σε άλλη ζώνη. Αυτή θα αφορά τον Τασούλα, που από τις επισημότητες του «Ελλάδα 2021» –για να μείνω στο κλίμα της Επανάστασης– θα κληθεί να αντιμετωπίσει το… Χάνι της Γραβιάς. Αναφέρομαι στη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, που έχει προγραμματιστεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Λευκή επιταγή

Αυτό παρότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, που έφθασε στον πρόεδρο της Βουλής χθες το βράδυ, μοιάζει με λευκή επιταγή να κάνει όπως νομίζει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη… Οπως και θα κάνει, αφού πληροφορούμαι ότι ο Τασούλας προτίθεται να απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής να συνεχίσει χωρίς τους δύο προαναφερθέντες.

Μέγα πλήθος

Μέγα πλήθος στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σι Τζινπίνγκ στη Σαγκάη. Δεν προσθέτω και «μέγα πάθος», διότι δεν συνάδει με την κινεζική φιλοσοφία, παρά τη θερμή υποδοχή των Κινέζων. Παρόντες δεν ήταν μόνο υπουργοί που μετέχουν στην κυβερνητική αποστολή, όπως η Λίνα Μενδώνη, ο Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ηταν παρόντες στη συνάντηση και ο Γιώργος Πατούλης και ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Γιάννης Μώραλης.

Μεγαλοπρέπειες

Μένω στον Σι, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα την Κυριακή. Οι Κινέζοι κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το πρόγραμμα του Κινέζου προέδρου, ο οποίος έρχεται συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς, πολυπληθή αποστολή και τη σύζυγό του, η οποία θυμίζω ότι είναι υψίφωνος. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι το Προεδρικό Μέγαρο θα του επιφυλάξει μεγαλειώδη υποδοχή, όπως άλλωστε, επιφύλαξαν οι Κινέζοι στον Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο. Εννοείται πως θα παρατεθεί και επίσημο δείπνο τη Δευτέρα. Ποιος ακούει πάλι αυτούς που θα μείνουν εκτός…

Μίλησαν για όλα

Ούτε μισή ούτε μία. Μιάμιση ολόκληρη ώρα διήρκεσε το χθεσινό ραντεβού της Φώφης Γεννηματά με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ακούω ότι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και ο διοικητής της ΤτΕ μίλησαν επί παντός επιστητού. Λογικό, αφού οφείλω να σημειώσω ότι ο Στουρνάρας πλαισιωνόταν από έξι διευθυντές της ΤτΕ, ενώ η Φώφη από τους Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Κατρίνη, Γιάννη Κουτσούκο, Παύλο Χρηστίδη και Χρήστο Πρωτόπαπα.

Μικρός ο κόσμος

Ακόμα και οι μυημένοι στα των επαγγελματικών φορέων της Ν.Δ. δεν θυμούνται άλλη φορά που η «γαλάζια» παράταξη στο ΤΕΕ άγγιξε ποσοστό της τάξεως του 40%. Το κατάφερε στις εκλογές της Κυριακής το ψηφοδέλτιο του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού (ΔΚΜ), γεγονός που κάνει το Μοσχάτο να μιλάει για επιβράβευση της εκσυγχρονιστικής πορείας του Στασινού στο ΤΕΕ, αλλά και για αποδοχή και ενίσχυση της κυβέρνησης μετά τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη του οποίου τερμάτισε γύρω στο 9% (καλύτερα τα πήγε το ΚΙΝΑΛ). Με την ευκαιρία να σας πω ότι την Κυριακή ψήφισε και ο Αλέξης Τσίπρας. Πληροφορούμαι ότι εμφανίστηκε το πρωί, συνοδεία πολυπληθούς ασφαλείας, γεγονός που ξένισε κάποιους. Παρών φυσικά και ο Χρήστος Σπίρτζης, πάνω στον οποίο έπεσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργος Στεργίου που πήγαινε επίσης στην κάλπη. Μικρός ο κόσμος του ΤΕΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή