Ρέκβιεμ ξεδοντιασμένων τραμπούκων

Ρέκβιεμ ξεδοντιασμένων τραμπούκων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικά χρόνια, ήταν το σκιάχτρο της δημοκρατίας. Βγήκαν απ’ το ημίφως του υποκόσμου που τους γέννησε στην πλατεία των «Αγανακτισμένων». Απενοχοποιήθηκαν μουτζώνοντας το Κοινοβούλιο μαζί με τους αντιμνημονιακούς συνοδοιπόρους τους. Ο Βαρουφάκης απειλούσε την Ευρώπη ότι αν δεν δεχθεί τους όρους του, η Ελλάδα θα πέσει στα χέρια τους. Η χώρα μας κατέκτησε ακόμη μία θλιβερή πρωτιά. Hταν η πρώτη στην Ευρώπη που έδωσε θέση στο Κοινοβούλιο σε νοσταλγούς του ναζισμού. Ηταν τα χρόνια που οι ψηφοφόροι τους δεν ντρέπονταν να λένε πως είναι ψηφοφόροι τους. Είχαν στρατιωτική οργάνωση και επιδίδονταν σε επιδείξεις δύναμης κατά παντός ανίκανου να αμυνθεί ταλαίπωρου. Η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε όλα τα υλικά της σκοτεινής Ελλάδας που έφερε στην επιφάνεια η κρίση. Τον τραμπουκισμό, τον πρωτόγονο –καθότι αγράμματο– εθνικισμό, το μίσος για την Ευρώπη και τη δημοκρατία, την απελέκητη ξενοφοβία. Εγιναν τα πρότυπα του θρασύδειλου Ελληναρά. Ανθρωποι της νύχτας, με εμφάνιση και συμπεριφορά «πόρτας», φόρεσαν το χιτώνιο της ιδεολογίας. Αυτή ήταν το πρόσχημα. Απόδειξη ότι την απαρνήθηκαν μόλις γλυκάθηκαν από τα προνόμια που τους παρείχε ο κοινοβουλευτισμός. Η κορυφαία στιγμή της δράσης τους ήταν η δολοφονία ενός άοπλου, του Παύλου Φύσσα. Και κάπως έτσι πήραν την κάτω βόλτα ώσπου να βρεθούν να απολογούνται στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι δεν ήταν εγκληματική οργάνωση. Τα φοβισμένα παλικάρια έδειχναν το ένα το άλλο για να γλιτώσουν. Εμεινε μόνος ο αρχηγός για να εκφωνήσει τον επικήδειο του εαυτού του. Το ρέκβιεμ των ξεδοντιασμένων τραμπούκων.

Προσπάθησαν να διασύρουν τη δημοκρατία, όμως η δημοκρατία τούς πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. Αφησαν όμως τη δυσοσμία των ρύπων τους, τον σκυλοκαβγά και τον τραμπουκισμό ως τρόπους άσκησης πολιτικής. Και λειτούργησαν ως ιδεολογικό έρεισμα για μια Αριστερά που είχε χάσει την ιδεολογία της και έψαχνε την πολιτική της προσπαθώντας να ταυτίσει τους αντιπάλους της με την Ακροδεξιά και τον φασισμό. Για να έχουν λόγο ύπαρξης οι «αντιφασίστες», πρέπει να υπάρχουν και φασίστες. Η Χρυσή Αυγή έπαιζε μια χαρά τον ρόλο.

Το θετικό με την εξαφάνισή της δεν είναι μόνον πολιτικό. Η απόρριψη των ιδεών, για να λειτουργήσει, πρέπει να υπάρχουν ιδέες. Και η Χρυσή Αυγή δεν είχε ιδέες. Είχε ύφος. Η απόρριψή της είναι η απόρριψη αυτού του ύφους. Αποδείχθηκε ότι μόνον σε κατάσταση αντιμνημονιακής μέθης μπορεί κάποιος να ταυτιστεί με ανθρώπους που η λειτουργία της φαιάς ουσίας τους εξαρτάται από τη μυϊκή μάζα του σώματός τους. Το επαναλαμβάνω. Είναι ζήτημα ύφους. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι πιστεύουν ότι, παραγεμίζοντας με άλλες ιδέες το ύφος των χρυσαυγιτών, θα έχουν καλύτερη τύχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή