Το Κονκλάβιο (10/11/19)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινεζικά μεγαλεία

Μεγαλεία θα ζήσει η Αθήνα από απόψε. Το λέω διότι φθάνει αργά το απόγευμα ο Σι Τζινπίνγκ. Πληροφορούμαι ότι τον Κινέζο πρόεδρο θα υποδεχθούν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς. Οι Κινέζοι έρχονται σε πλήρη σύνθεση, καθώς η κινεζική αποστολή αποτελείται από πολλούς υπουργούς και ακόμα περισσότερα στελέχη του Κόμματος και στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν περί τις 16 συμφωνίες.

Σκηνικό  Ομπάμα

Ο Σι θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου αύριο και αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Παυλόπουλο στο Προεδρικό –εκεί η ατζέντα θα έχει πολλά πολιτιστικά– θα δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης, μάλιστα, λίγο αργότερα θα παραθέσει γεύμα στον Κινέζο πρόεδρο με θέα την Ακρόπολη. Βέβαια, το φαντασμαγορικό θα είναι το δείπνο που θα παρατεθεί αύριο το βράδυ προς τιμήν του στο Προεδρικό. Πηγή μου μιλά για σκηνικό αντίστοιχο με αυτό που στήθηκε για τον Μπαράκ Ομπάμα. Το μενού θα έχει ελληνικά εδέσματα και προϊόντα και η βραδιά μουσικές εκπλήξεις. Πρόγραμμα θα έχουν και οι πρώτες κυρίες.  Προηγουμένως –αύριο το απόγευμα– Μητσοτάκης και Σι θα επισκεφθούν μαζί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά.

Σεμνά και ταπεινά

Δεν θα σας κουράσω τώρα με σατανικές λεπτομέρειες. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας και οι προφυλάξεις των Κινέζων είναι αντίστοιχες –για να μην πω περισσότερες– με αυτές που ελήφθησαν κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Καθώς και ότι ο Σι και η πολυπληθής αντιπροσωπεία δεν θα διαμείνουν στα «συνήθως ύποπτα» ξενοδοχεία της Αθήνας ή των νοτίων προαστίων. Προτίμησαν κάτι πιο σεμνό, πιο μικρό και πιο εύκολα ελεγχόμενο. 

Μια του κλέφτη…

«Δεν θα γίνει δεύτερη φορά». Με αυτό τον λακωνικό τρόπο προσδιόρισε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας (φωτ.) τι θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής για τη Novartis, αν οι Πολάκης και Τζανακόπουλος επιμείνουν να μετάσχουν, παρά την εξαίρεσή τους. Είναι απλό. Δεν θα τους αφήσουν να μπουν στην αίθουσα. Θα αναλάβει η φρουρά και η πλειοψηφία είναι προετοιμασμένη για το σόου που θα ακολουθήσει. Οπως το έθεσε πηγή μου, «ο μόνος τρόπος να μπουν στην αίθουσα θα είναι με σκάλα από το παράθυρο». Λέτε; 

Τρία λεπτά μόνο…

Η αλήθεια είναι ότι τα λίγα και μεστά λόγια δεν είναι προσόν των Ελλήνων πολιτικών που συνηθίζουν να αγορεύουν, συχνά χωρίς να λένε τίποτα σπουδαίο. Πάντως, δεν ήταν εκπαιδευτικός ο λόγος που ο χρόνος ομιλίας των βουλευτών στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Καβούρι ορίστηκε εκ των προτέρων από τον γραμματέα της Σταύρο Καλαφάτη στα τρία λεπτά. Ηταν για να μη μείνουν εκεί μέχρι τη Δευτέρα. Σύντομος ορίστηκε και ο χρόνος των υπουργών: πέντε λεπτά. Μιλώντας για βουλευτές, ακούω ότι διάφοροι «στράβωσαν» με την απόφαση για την κατάργηση των «ΑΕΙ Γαβρόγλου», αφού δεν ενημερώθηκαν. 

Γιούνκερ θα λέτε…

Γεύμα με επιτρόπους είχε την περασμένη Τετάρτη στο Μπερλεμόντ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δηλαδή με καμιά δεκαριά, που βρίσκονται πιο κοντά του (ανάμεσά τους οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης). Εκεί θυμήθηκαν ιστορίες της πενταετίας. Η κορυφαία όταν ο Ζαν-Κλοντ αφηγήθηκε τι είπε στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ για να σπάσει τον πάγο. «Εχω μεγάλο σεβασμό για τον αμερικανικό λαό» του είπε, ενώ συνέχισε αφηγούμενος την ιστορία του νεκροταφείου Αμερικανών στρατιωτών στα μέρη του, αλλά και του πατέρα του που είχε συλληφθεί από τους ναζί για να καταλήξει ότι η Ευρώπη χρωστά στις ΗΠΑ. Ηταν από τις λίγες φορές που ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε. Δεν είναι ο μόνος λόγος που ο Γιούνκερ θα λείψει…

Mαζί για τον επίτιμο

Βουνό με βουνό δεν σμίγει. Αυτοί που έσμιξαν το απόγευμα της Παρασκευής σε κεντρικό κινηματογράφο της Αθήνας είναι δύο πρόσωπα με διαφορετικές αφετηρίες και πορείες: Ο Χρήστος Ταραντίλης, βουλευτής Επικρατείας, «πουλέν» στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ν.Δ. μέχρι πρότινος, βουλευτής Επικρατείας και εκ των συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος (φωτ.) που δεν χρειάζεται συστάσεις. Εθεάθησαν μαζί στο «Αθήναιον». Και όχι για να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε ταινία, αλλά το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή