Ισχυρή τριμερής με ή χωρίς άλλους

Ισχυρή τριμερής με ή χωρίς άλλους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα περιφερειακό περιβάλλον αβεβαιότητας και επικίνδυνων ακροβασιών, όπου η τουρκική εισβολή στη Συρία προκαλεί διάχυτη ανησυχία, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ δημιουργούν ένα πλέγμα σταθερότητας που δεν υπηρετεί μόνο τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και αυτά της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τρεις δημοκρατικές χώρες, η κάθε μία με τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, οικοδομούν την τελευταία δεκαετία μεθοδικά σε διμερές και τριμερές επίπεδο μια επωφελή για όλους συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων.

Από την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, και τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ή τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ακόμη και δορυφόρων, μέχρι τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, είναι πολλά τα σχέδια που εξετάζονται, εκπονούνται ή υλοποιούνται.

Παράλληλα, στην οικονομία και στο εμπόριο διανοίγονται όλο και μεγαλύτερες προοπτικές. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τη φυσική πύλη εισόδου του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κομβικό ρόλο διαδραματίζει η ενέργεια· στην ατζέντα βρίσκονται διάφοροι σχεδιασμοί, από τον αγωγό EastMed ή τη μεταφορά πηγών ενέργειας μέσω LNG μέχρι το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά. Στην αξιοποίηση των ισραηλινών κοιτασμάτων πρωταγωνιστεί και μια ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, η οποία διείσδυσε έγκαιρα και αποτελεσματικά στην ισραηλινή αγορά. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ επιθυμεί τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα περιφερειακό δίκτυο μεταφορών το οποίο θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με αυτά της Χάιφα και της Ασντόντ.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και επιδιώκουν την αμερικανική εμπλοκή στο υπάρχον τριμερές σχήμα συνεργασίας (με τη μορφή 3+1). Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι ο τρόπος που λαμβάνονται τελευταία οι αποφάσεις στον Λευκό Οίκο δεν δικαιολογεί καμία αίσθηση βεβαιότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, οικοδομούν τις δικές τους μεθόδους συνεργασίας με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών τους στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, κάτι που εξέτασαν πρόσφατα στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ, Νίκος Δένδιας και Ισραελ Κατζ, και στην Ιερουσαλήμ οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, Χρήστος Χριστοδούλου και Αβίβ Κοχάβι.

Η πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, όπως και με την Κύπρο, δημιουργεί σημαντική «προστιθέμενη αξία». Ορθώς προχωράει η εμβάθυνσή της, με ή χωρίς την εμπλοκή τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή