Το Κονκλάβιο (12/11/19)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενοκτονία του λαβρακίου

Υπερπαραγωγή το χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο. Και δεν είναι μόνο οι περίπου 140 προσκεκλημένοι (μετά συζύγων) που έδωσαν το «παρών», μεταξύ των οποίων φυσικά και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σας ενημερώνω ότι είχε θερμότατη χαιρετούρα με τον Αδωνι Γεωργιάδη(!) αλλά και με τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Κατά τα λοιπά, οι άνθρωποι της Προεδρίας έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ευχαριστήσουν τον υψηλό προσκεκλημένο τους και την αντιπροσωπεία του. Το μενού, όπως σας είχα πει, είχε έντονη γεύση από Ελλάδα. Ως είθισται, το κυρίως πιάτο ήταν ψάρι. Πάντως, η χθεσινή ημέρα –με δύο γεύματα προς τιμήν του Σι και της κινεζικής αντιπροσωπείας– σηματοδότησε κάτι σαν τη… γενοκτονία του λαβρακίου. Το λέω γιατί αυτό ήταν το κυρίως πιάτο και στο γεύμα που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κινέζο πρόεδρο χθες το μεσημέρι στον «Διόνυσο», αλλά και χθες το βράδυ στο Προεδρικό. Εκεί το φιλέτο συνοδευόταν από πουρέ ρεβιθιού, σησαμέλαιο και σάλτσα ούζου, ενώ είχε και καρέ χοιρινού με γραβιέρα Νάξου, μάραθο και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Το επιδόρπιο ήταν αχλάδια με κρέμα βανίλιας και ζεστή σοκολάτα.

Το… γιασεμί

Προς τιμήν του Σι επιστρατεύθηκε η Παιδική Χορωδία της Λυρικής Σκηνής. Τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και ένα κινεζικό παραδοσιακό τραγούδι: το «Γιασεμί». Να θυμίσω, εξάλλου, ότι το φυτό είναι ασιατικής καταγωγής.

Λίγο Πλάτωνας

Προηγήθηκε η ανταλλαγή των δώρων. Ο Σι Τζινπίνγκ δώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο ένα σερβίτσιο τσαγιού, έναν πίνακα ζωγραφικής και δύο βάζα (το ένα με παράσταση της Ακρόπολης).

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Κινέζο ομόλογό του, μεταξύ άλλων, ένα αντίγραφο κυκλαδίτικης κόρης και ένα βιβλίο του Κωνσταντίνου Στάικου για τη Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα.

Και ο Τραγάκης

Σημειώνω ότι παρόντες στο Προεδρικό, πλην των θεσμικών που καλούνται πάντα, ήταν όσοι υπουργοί είχαν εμπλοκή με την επίσκεψη και την υπογραφή των συμφωνιών. Ο μόνος που μετείχε ως βουλευτής ήταν ο Γ. Τραγάκης. Οχι ως αρχαιότερος όλων, αλλά ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοκινεζικής Φιλίας. 

Η 12άδα του «Διονύσου»

Ενδιαφέρουσα βρίσκω και τη σύνθεση της 12άδας που παρακάθησε στο γεύμα του Μητσοτάκη προς τιμήν του Σι χθες το μεσημέρι: από υπουργούς, οι Ν. Δένδιας, Λ. Μενδώνη και Στ. Πέτσας, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβις Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οι εφοπλιστές Πάνος Λασκαρίδης, Γιώργος Προκοπίου και Μελίνα Τραυλού, καθώς και οι επιχειρηματίες Μιχάλης Λεμπιδάκης και Aχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Τελευταίοι, αλλά όχι λιγότερο σημαντικοί, η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

 

Διπλωματία της μόδας

Η γλώσσα της μόδας είναι διεθνής. Εξ ου και η σύζυγος του πρωθυπουργού επέλεξε να τιμήσει με τον δικό της τρόπο τον Σι Τζινπίνγκ. Το λέω διότι η Μαρέβα Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή επίσκεψη στην Cosco φόρεσε ένα πράσινο παλτό που αγόρασε προ ημερών στη Σαγκάη, στην περιοχή Μ50, που είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Θυμίζω ότι στο επίσημο δείπνο στην έκθεση της Σαγκάης είχε προτιμήσει ένα φόρεμα Ελληνα σχεδιαστή, κάτι που ακούω ότι προτίθεται να κάνει και σε άλλες επίσημες εμφανίσεις εκτός Ελλάδος – προκειμένου να διαφημίσει Eλληνες σχεδιαστές. 

Και του τσαγιού

Μιλώντας για κυρίες, επανέρχομαι στο Προεδρικό, καθώς την ώρα που ο Προκόπης Παυλόπουλος συναντιόταν με τον Κινέζο ομόλογό του, οι σύζυγοι Σίσσυ Παυλοπούλου και Πενγκ Λιγουάν έπιναν το τσάι τους στην προεδρική σουίτα, ενώ αργότερα ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη.

Διαδρομές στα κινεζικά

Eνα βιβλίο με ποιήματα μαθαίνω ότι δώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σι Τζινπίγνκ. Προφανώς, δεν ήταν ένα οποιοδήποτε βιβλίο με ποιήματα: ήταν το «Διαδρομές στην Αθήνα» του Φώντα Λάδη, μια ποιητική περιήγηση σε τοποθεσίες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε αρχαιολογικά μνημεία και όχι μόνο. Για όσους βιάστηκαν να αναρωτηθούν πώς θα το διαβάσει ο Κινέζος πρόεδρος, σας πληροφορώ ότι το βιβλίο του Λάδη που του χάρισε ο Μητσοτάκης είναι μεταφρασμένο στα κινεζικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή