Το Κονκλάβιο (13/11/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολική επαναφορά

Ούτε στις πλέον εξελιγμένες συσκευές Android δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Μπορεί μόνο να τις επαναφέρει. Εν προκειμένω, δεν μιλώ καν για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αναφέρω γιατί όσα λέει κι όσα κάνει το τελευταίο διάστημα παραπέμπουν στις… εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Για να το θέσω κομψά, είναι λες κι έχει βαλθεί να θυμίσει γιατί για χρόνια πετύχαινε ισχνά ποσοστά στη Βουλή ή να μας πείσει ότι μεταξύ της ηγεσίας Αλαβάνου και αυτής του Αλέξη Τσίπρα, το μόνο που μεσολάβησε ήταν ένα «αριστερό» μνημόνιο. Εσχατο κρούσμα, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια, με αποκορύφωμα τη σχετική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου. Θυμίζω ότι τα προς ψηφοφορία άρθρα είναι επτά, αυτά που στην προηγούμενη Βουλή κρίθηκαν αναθεωρητέα από την παρούσα και αυτά τα οποία επεξεργάστηκε και «κοσκίνισε» η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβιβάζεται με αυτό. Πληροφορούμαι ότι έχει διαμηνύσει διά του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι θέλει στη σχετική ψηφοφορία να τεθούν και άρθρα που δεν έχουν προταθεί από την επιτροπή για την αναθεώρηση, δηλαδή συνολικά 40 άρθρα που έτυχαν επεξεργασίας από την επιτροπή, αλλά δεν προτάθηκαν καν για ψηφοφορία. 

Και «μπαχαλοποίηση»

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θέλει να συζητηθούν όλα. Ανάμεσά τους και το άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Τι νόημα θα είχε μια τέτοια συζήτηση, πλην των εντυπώσεων, μόνο οι συριζαίοι ξέρουν. Μήπως «μπαχαλοποίηση» της σχετικής συζήτησης; Εχω την εντύπωση ότι η απάντηση δεν είναι δύσκολη.

Πίσω στη Novartis

Mένω στον ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι τελικά έκανε πίσω στο θέμα της εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Προανακριτική για τη Novartis. Μάλιστα, στη Βουλή οι της πλειοψηφίας είχαν από νωρίς χθες πληροφόρηση ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε τελικά. Σε κάθε περίπτωση, ακούω ότι ήταν προετοιμασμένοι ακόμη και για νέα εμφάνιση της δυάδας. Αν συνέβαινε αυτό, θα ακολουθείτο το παράδειγμα της προηγούμενης εβδομάδας. Δηλαδή, θα διέκοπταν πάλι τη συνεδρίαση. Αλλά θα όριζαν νέα συνεδρίαση την Πέμπτη. Και εκεί δεν θα αστειεύονταν. Μαθαίνω δε ότι η σχετική τελική συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη στάση που θα τηρούσε χθες η Ν.Δ., έγινε το Σάββατο.

Χαμόγελα Σι

Δεν ξέρω αν έχετε προσέξει φωτογραφίες ή πλάνα του Σι Τζινπίνγκ, αλλά δεν συνηθίζει να χαμογελάει πολύ. Κάτι που έκανε το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό, δείχνοντας την ικανοποίησή του. Αλλωστε, μου λένε ότι ο Κινέζος πρόεδρος μίλησε με όλους, ενώ έμεινε και παραπάνω από το αναμενόμενο, αφού το δείπνο ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 8.30 και τελικά έληξε μετά τις 9.30. Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι άνθρωποι του Σι και από το φαγητό, που είχε ελληνικά εδέσματα (μεταξύ των οποίων και μουσακά, όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων). Ο Σι μάλιστα έδειξε να συγκινείται όταν η Παιδική Χορωδία της Λυρικής ερμήνευσε παραδοσιακό κινεζικό τραγούδι. Κατάσκοπός μου μετέφερε ότι λίγο πριν αποχωρήσει από το Προεδρικό, είχε για αρκετή ώρα συζήτηση με τον Πάνο Λασκαρίδη. Θυμίζω ότι το Ιδρυμα Λασκαρίδη, του οποίου προΐσταται, έχει ιδρύσει έδρα Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τσινγκουά του Πεκίνου. Σημειώνω ότι στο ίδιο πανεπιστήμιο σπούδασε (χημικός μηχανικός) και ο Σι.

Μεταξύ Τσίπρα και Αδώνιδος

Σοκ και δέος προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ομολογουμένως δεν μπόρεσαν να το κρύψουν σε χθεσινές τηλεοπτικές τους εμφανίσεις (ονόματα δεν λέω), ο πολιτικός πολιτισμός, για να μην πω συμπάθεια, που εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, στο δείπνο προς τιμήν του Σι Τζινπίνγκ, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Αδωνι Γεωργιάδη. Στο σχετικό ενσταντανέ δεν απαθανατίστηκαν μόνο οι δύο «εχθροί», αλλά και το μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας που καθόταν ανάμεσά τους. Εψαξα και έμαθα ήταν ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Δηλαδή, κομισάριος πιο υψηλόβαθμος και από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, κάτι που δεν νομίζω να γνώριζαν ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Αδωνις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή