Αλλοι καιροί, άλλα ήθη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε στο 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά έξι χρόνια στην πρωθυπουργία μεταπηδά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αφήνοντας πίσω του ένα κόμμα διχασμένο και μια χώρα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα – λίγοι μόλις μήνες έχουν περάσει από τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση του καλοκαιριού του 1979. Η πολιτική αναταραχή στη χώρα είναι μεγάλη: απεργίες παντού, καταλήψεις σχολών στα πανεπιστήμια, σχεδόν καθημερινές δια-δηλώσεις και με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου να επιτίθεται με σφοδρή ρητορική στην κυβέρνηση και να υπόσχεται καλύτερες μέρες και αλλαγή.

Στα τέλη Οκτωβρίου 1980 η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ απ’ όπου είχε αποχωρήσει το 1974 μετά τον «Αττίλα» στην Κύπρο και ο αντιαμερικανισμός βρίσκεται στο «φόρτε» του. Η κυβέρνηση αποφασίζει –σωστά– να απαγορεύσει να φτάσει η –μαζική τότε– πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία. Η ΕΦΕΕ, η οποία ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί κι αυτή –μαζί με το ΚΚΕ– ότι η πορεία θα πρέπει να διαλυθεί μπροστά στη Βουλή. Ετσι και γίνεται. Ωστόσο, η μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΚΚΕ μ-λ, Β΄ Πανελλαδική) μαζί με αναρχικούς και αυτόνομους, αν και βλέπει παραταγμένους στα ανθοπωλεία εκατοντάδες αστυνομικούς, ΜΑΤ, αύρες και κλούβες, δίνει το σύνθημα για «πορεία έως την πρεσβεία».

Οι συγκρούσεις με την Αστυνομία και τα ΜΑΤ είναι σφοδρές. Δύο διαδηλωτές, η εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής, τραυματίζονται θανάσιμα από τα γκλοπ των ΜΑΤ. Το βράδυ μετά την πορεία, ο Ανδρέας Παπανδρέου κάνει δηλώσεις, αλλά δεν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά την τραγωδία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, μετά το τέλος της μεγάλης ειρηνικής πορείας του λαού της Αθήνας, μικρές ομάδες ανεύθυνων στοιχείων και προβοκατόρων, άγνωστης και ύποπτης προέλευσης, δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα, με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό τους υποκινητές και τα όργανα των θλιβερών γεγονότων».

Οσοι θέλουν να μιμηθούν τον Ανδρέα, είναι καλό πρώτα να τον μελετήσουν. Η κοινωνία διψά για προκοπή και δημιουργικές υπερβάσεις, όχι εύκολη αντιδεξιά ρητορική και «χάιδεμα» στις συντηρητικές μειοψηφίες των μπαχαλάκηδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή