Η υπόθεση Γκαγκάκη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση της διαβόητης πλέον εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα έχει σημασία για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί η κοινή γνώμη επέδειξε μια υγιή αντίδραση: θύμωσε. Ταυτίστηκε με το θύμα, είδε τον εαυτό του, την κόρη του, τη φίλη του, τη σύντροφό του σε αυτό το κορίτσι, που βρέθηκε να εξευτελίζεται διπλά πρώτα από τον δράστη και μετά από το τηλεοπτικό πάνελ.

Δεύτερον, έχει ενδιαφέρον ότι οι επιχειρήσεις φάνηκαν να διαθέτουν μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και ταχύτερα αντανακλαστικά από τους πολιτικούς. Ενώ λοιπόν, όπως ενημερωθήκαμε, δύο διαφημιζόμενοι αποφάσισαν να αποσύρουν τα τηλεοπτικά σποτ τους από τη συγκεκριμένη εκπομπή, εξαιτίας της κατακραυγής της κοινής γνώμης για την εξοργιστική αντιμετώπιση μιας σεξουαλικής επίθεσης από το πάνελ των παρουσιαστών, η πανταχόθεν βαλλόμενη και εκλεγείσα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, Κατερίνα Γκαγκάκη, χρειάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες αποδοκιμαστικά tweets, άρθρα και εκκλήσεις για να «θέσει στη διάθεση του δημάρχου την παραίτησή της».

Είχε προηγηθεί αίτημα του επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα, είσαι εσύ», Παύλου Γερουλάνου, να αποπέμψει την κυρία Γκαγκάκη από τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη. Υπενθυμίζεται πως η αγανάκτηση εις βάρος της Κατερίνας Γκαγκάκη ήταν ιδιαίτερα έντονη εξαιτίας της θέσης της ως προέδρου του Δ.Σ. της Τεχνόπολης.

Τρίτον, η ιστορία έχει και ένα διδακτικό μέρος για την ίδια την Κατερίνα Γκαγκάκη. Οταν τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα, καλό είναι για τις γυναίκες να συγκινούνται αυτόματα, να συμπαρίστανται αβίαστα στα θύματα τέτοιων επιθέσεων, να μην υποκύπτουν στα σεξιστικά στερεότυπα και στον κυρίαρχο λόγο. (Οσο κι αν υπάρχει μια τάση υποβάθμισης, κάθε τέτοιου είδους επίθεση αποτελεί ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο βιασμό και αφήνει πίσω της ένα επιφανειακό ή βαθύτερο τραύμα, ειδικά σε νέες γυναίκες, όπως η φοιτήτρια του ΑΠΘ.) Γιατί όταν έρθει η ώρα, στη δική μας πατριαρχική κοινωνία, εκείνες θα είναι οι πρώτες που θα κατηγορηθούν για τα χαμόγελα, τα βάρβαρα αστεία, τα υπονοούμενα.

«Οι γυναίκες είναι πάντα οι χειρότερες σε αυτά τα ζητήματα», είναι μια φράση-κλισέ που ακούσαμε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες. Και τελικά οι γυναίκες είναι αυτές που θα κληθούν να παραιτηθούν, ντροπιασμένες και αγέλαστες πια, ενώ ο υποδαυλίζων το αγελαίο χιούμορ, Γιώργος Λάγκας, θα εμφανιστεί αύριο κανονικά στο στούντιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή