Το Κονκλάβιο (17/11/19)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βοήθεια!» από Ζάεφ

Στην πολιτική είσαι περίπου καταδικασμένος όταν δεν έχεις την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ακόμα χειρότερο είναι η πολιτική σου επιβίωση να επαφίεται στα χέρια τρίτων που βρίσκονται πολύ πιο πάνω από σένα. Οπως του Κυριάκου Μητσοτάκη ή του Εμανουέλ Μακρόν. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι δύο λέξεις επαναλάμβανε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στο Thessaloniki Summit: «Βοήθησέ με..». Οι δύο λέξεις διανθίστηκαν στην εξέλιξη της συζήτησης με το «βοήθησέ με με τον Μακρόν». Προφανώς ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας «καίγεται» για κάποια εξέλιξη πριν από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε και ζήτησε από τον Μητσοτάκη να μεσολαβήσει στον Μακρόν προκειμένου να δοθεί πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

Ζήτησε άδεια

Η απάντηση ήταν κλασικά μητσοτακική: «Οντως, ανάμεσα στα άλλα που έχω να του πω, θα του πω και για σένα». Ο Ζάεφ, από την πλευρά του, προτίμησε να μιλήσει για το πόσο καλός είναι ο Μητσοτάκης εξερχόμενος από τη συνάντηση, δίνοντας μια συνέντευξη στην οποία έσταζε μέλι για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το κλου είναι άλλο: μαθαίνω ότι στη συνάντηση ζήτησε περίπου… άδεια για να παραχωρήσει τη συνέντευξη. Ενα έχω να πω: στοργή και Προδέρμ, κάτι στο οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά καλός ο Κυριάκος.

«Μακεδονικά»

Κατά τα λοιπά, το μότο του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν του τύπου «βοήθησέ με να σε βοηθήσω». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα στον ομόλογό του τους οινοπαραγωγούς της Ημαθίας που θα επισκεπτόταν την επόμενη ημέρα. «Τι να τους πω, όταν εσείς αποκαλείτε μακεδονικά τα κρασιά σας;». Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε μια… αερομαχία σε πάνελ με τον Τούρκο ομόλογό του Καϊμακτσί για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο  Κώστας Φραγκογιάννης, ο Στέλιος Πέτσας και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η Μεσσηνία «πουλάει»

Για τους τακτικούς αναγνώστες της στήλης, εξάντλησα το θέμα Σι Τζινπίνγκ με λεπτομέρειες ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε. Αυτό που δεν σας είπα είναι ότι ο Σι δεν έφερε δώρα μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Προκόπη Παυλόπουλο. Δώρα έκανε και στα μέλη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του. Kαι αυτό μαθαίνω ότι ήταν ένα μπουκάλι μεσσηνιακό λάδι παραγωγής Costa Navarino. Τι να πω πια για τη Μεσσηνία. «Πουλάει» ακόμα και στην Κίνα…

Ανθρωπος του κατεστημένου

Ψηφίστηκε την Πέμπτη ο προϋπολογισμός της Βουλής. Ομως, το «παρών» του ΚΚΕ, με το σκεπτικό ότι ο Βουλή «είναι μηχανισμός του αστικού κράτους και υπηρετεί συμφέροντα του επιχειρηματικού κατεστημένου», προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής.

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ο Κ. Τασούλας τσιτάρισε Κρις Γουντχάουζ ότι στην Ελλάδα ο στρατός «αποτελείτο από ανθρώπους οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στο κατεστημένο, αλλά δεν υπήρχε κανένα κατεστημένο που να αναγνωρίσει την αφοσίωσή τους». Ετσι είναι και η χώρα μας, είπε, προσθέτοντας: «Εγώ είμαι άνθρωπος του κατεστημένου, κατά τη θεωρία σας, αλλά δεν βλέπω κανένα κατεστημένο που να επιδοκιμάζει την αφοσίωσή μου».

«Αναίμακτη» συζήτηση

Δύο είναι τα στιγμιότυπα που βρήκα ενδιαφέροντα από την άτυπη (και αναίμακτη) συζήτηση της Κ.Ο. της Ν.Δ. το περασμένο Σάββατο, εξ ου και τα μεταφέρω με καθυστέρηση. Το ένα αφορά τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εμφανίστηκε φουλ μητσοτακικός στο προσφυγικό επιμένοντας ότι πρέπει να μεταδίδεται η γραμμή Μητσοτάκη.

Το άλλο αφορά τον γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος αποδείχθηκε πολύ αυστηρός με τον χρόνο που έδινε στους βουλευτές, και είχε οριστεί στα τρία λεπτά. Οταν οι βουλευτές ξέφευγαν, τους έκλεινε το μικρόφωνο. Μάλιστα, μου λένε ότι όταν βουλευτές είχαν πιάσει ψιλή κουβέντα εκεί όπου βρίσκονταν οι καφέδες και τα κέικ, τους εγκάλεσε στην τάξη. Ακόμα και ο Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αυστηρότητα, λέγοντας κάτι του τύπου «Σταύρο, με εξέπληξες».

Πρώην «Ανατολικοί»

Ο Ντόναλντ Τουσκ θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος του ΕΛΚ στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καθολική αποδοχή. Μαθαίνω ότι υπάρχει προβληματισμός στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, για να μην πω αγωνία, για την κυριαρχία πρώην «Ανατολικών» σε κορυφαίες θέσεις. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι οι «Ανατολικοί» θα προωθήσουν την ατζέντα των δικών τους κυβερνήσεων, η οποία, για να το θέσω κομψά, δεν ακολουθεί και τις καλύτερες πρακτικές σε επίπεδο δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή