Το Κονκλάβιο (20/11/19)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα σε ψηφοφορία

Σας έλεγα την προηγούμενη εβδομάδα για την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις εργοστασιακές ρυθμίσεις με αφορμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και το αίτημα να τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια όλες οι αναθεωρητικές προτάσεις της προτείνουσας Βουλής (δηλαδή τις προηγούμενης), παρόλο που οι περισσότερες από αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφιστούν.

Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε ειδική αναφορά στη Βουλή για την επισήμανσή μου μιλώντας για «διαρροές» και υποστηρίζοντας ότι θα ήταν αντισυνταγματικό να μην τεθούν όλες οι προτάσεις σε ψηφοφορία με το σκεπτικό ότι αφού συζητούνται όλα, δεν μπορεί να μην τεθούν και όλα σε ψηφοφορία.

Ψηφοδέλτιο υπερπαραγωγή

Για να το θέσω με όρους Κατρούγκαλου, είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη. Κρίνω σκόπιμο να σημειώσω κάπου εδώ ότι πρόκειται για περισσότερες από 50 προτάσεις, αν ληφθούν υπόψη και οι μεταβατικές διατάξεις.

Δεν ξέρω αν είναι ευτυχές που όλα αυτά θα ενταχθούν σε  ένα ψηφοδέλτιο υπερπαραγωγή, αφού σε αυτό δεν θα αναφέρονται μόνο τα άρθρα, αλλά και αυτά στα οποία υπήρχαν διαφορετικές διατυπώσεις του περιεχομένου από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον, δεν θα αναφέρεται αναλυτικά ποια είναι η πρόταση. Με αυτά και με εκείνα, δεν αποκλείω διάφοροι να μπερδευτούν την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Γενναιοδωρία της καταγγελίας

Υποθέτω ότι αυτή η γενναιοδωρία της πλειοψηφίας δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι οι εν λόγω προτάσεις θα καταψηφιστούν, αλλά και από τη γραμμή αναζήτησης συγκλίσεων στην κορυφαία αυτή διαδικασία.

Αλλά κυρίως από το ότι είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που άλλα άρθρα προώθησε η προτείνουσα Βουλή και άλλα αποφάσισε να ψηφιστούν η αναθεωρητική (το ’85 και το 2001 σε προτείνουσα και αναθεωρητική την πλειοψηφία είχε το ίδιο κόμμα). Με απλά λόγια, η γενναιοδωρία συνίσταται στο ότι η Ν.Δ. δίνει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να την καταγγείλει. Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, ακούω ότι δεν θα επιμείνει στα του άρθρου 3. Θα επιμείνει, όμως, στα της εκλογής ΠτΔ και στην περίφημη ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86. Η συνέχεια στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ολοι στο Ζάγκρεμπ

Τροπαιοφόρος εμφανίζεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η νεοδημοκρατική αποστολή στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, όπου η Ν.Δ. θα έχει 24 εκλέκτορες. Ανάμεσά τους, εκτός από τον Μητσοτάκη, τους οκτώ ευρωβουλευτές, και τους δύο επιτρόπους (τον νυν και τον εν αναμονή), υπουργοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά και κομματικοί, όπως ο γραμματέας της Ν.Δ. Γιώργος Στεργίου, ο γενικός διευθυντής της Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης και άλλοι.

Πολυσταυρίες

Για την εκλογή του Ντόναλντ Τουσκ δεν τίθεται κανένα ζήτημα, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος. Ενδιαφέρον θα έχουν, όμως, οι αντιπροεδρίες, καθώς εδώ είναι αρκετές οι υποψηφιότητες. Επισήμως, η Ν.Δ. στηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, για την υποψηφιότητα του οποίου, άλλωστε, ο Μητσοτάκης ήταν ένας από τους αρχηγούς κομμάτων που απηύθυνε σχετική επιστολή στο ΕΛΚ προκειμένου να επικυρωθεί η υποψηφιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσει κι άλλους, καθώς οι υποψήφιοι είναι 12 και ο καθένας έχει από 10 σταυρούς. Εκεί υποθέτω ότι η Ν.Δ. θα πάει με γραμμή να ψηφίσει και Βόρειους και Νότιους και φιλελεύθερους και συντηρητικούς. 

Αντικαπνιστικές ιστορίες

Δεν χρειάζεται να θυμίσω τις παλινωδίες της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Αλλωστε, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Φτάσαμε στο 2019 για να εφαρμοστεί και αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από τους αυτονόητους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κανόνες που θέλει να επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, ούτε και από το γεγονός  –γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε– ότι ο ίδιος είναι φανατικός κατά του τσιγάρου. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Το λέω γιατί στη χθεσινή του ομιλία κατά την παρουσίαση της αντικαπνιστικής συμμαχίας, ο Μητσοτάκης θυμήθηκε ότι πριν από τις εκλογές είχε κάνει μια επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο. Αφηγήθηκε ότι του είχε κάνει εντύπωση μια μεγάλη αφίσα που είχε ξεμείνει σε έναν τοίχο και έλεγε «2009, σβήνουμε το τσιγάρο». Πληροφορούμαι μάλιστα ότι του είχε κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση, που είχε κατέβει από το αυτοκίνητο για να τη φωτογραφίσει με το κινητό του. Προφανώς δεν την ξέχασε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή