Το Κονκλάβιο (22/11/19)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν τρελάθηκε το αφεντικό

Εντύπωση προκάλεσε σε αρκετούς στο κυβερνών κόμμα και στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα το γεγονός ότι η πλειοψηφία, και δη ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος Ευριπίδης Στυλιανίδης, ήδη από την αρχή της συζήτησης –τη Δευτέρα– έκλεισε το μάτι ότι η Ν.Δ. μπορεί να δεχόταν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες κατόπιν συγκέντρωσης ενός συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών.

Οχι, δεν τρελάθηκε το αφεντικό. Ομως, o Στυλιανίδης δεν άφησε τυχαία την υπόνοια ότι η πλειοψηφία ενδεχομένως να συναινούσε στην πρόταση της αντιπολίτευσης. Μου λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς συναινέσεις. Ή, τέλος πάντων, χωρίς να επιδειχθεί μια… «διαβουλευτική διάθεση», όπως το έθεσε πηγή μου. Με απλά λόγια, η πλειοψηφία πρέπει να δείξει ότι είναι ανώτερη και «large» και ότι δέχτηκε και μια διάταξη που ήταν πρόταση της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, ότι δεν «μασάει».

Οχι δημοσιονομικά

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τη δεχτεί ως έχει. Εννοείται ότι η πλειοψηφία δεν «ψήνεται» με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία αν συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές (σημειώνω ότι η πρόταση του ΜέΡΑ25 κατεβάζει το πλαφόν σε επίπεδο… συνέλευσης πολυκατοικίας, ήτοι στις 30.000 υπογραφές). Η Ν.Δ. είναι κοντά στην υιοθέτηση της πρότασης του ΚΙΝΑΛ για μίνιμουμ 500.000 υπογραφών. Υπό προϋποθέσεις, τις οποίες θα περιγράψει στη δική της πρόταση, που μαθαίνω ότι θα κατατεθεί σήμερα και για την οποία θα μιλήσει ο Μητσοτάκης στην «Ωρα του Πρωθυπουργού»: Των λαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών θα εξαιρούνται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και τα δημοσιονομικά.

Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι δεν θα ξαναδούμε –και μάλιστα με λαϊκή πρωτοβουλία– κανένα δίλημμα σε ψηφοδέλτιο του τύπου «πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας που κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ… και αποτελείται από δύο μέρη» και το οποίο θα λέει κάτι για preliminary debt sustainability analysis…

Οχι πλαστικά

Οχι τσιγάρα, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Ο γλάρος του διαχρονικού σποτ της HELMEPA τώρα δικαιώνεται. Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης είναι της μόδας, η πράσινη ατζέντα πουλάει και φυσικά η «πράσινη» συνείδηση δεν θα μπορούσε να μην κάνει την εμφάνισή της στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ. Το λέω γιατί σε όλους τους συνέδρους δόθηκε ένα μπουκάλι νερού για να μην χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Παράλληλο σύμπαν

Οι συμπτώσεις με τρομάζουν. Αυτή τη φορά αφορούν δύο εξίσου επίκαιρα θέματα, για τα οποία δύο σημαντικά πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντροαριστερά μιλούν μαζί με υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ. και μάλιστα την ίδια ημέρα (Τρίτη) και την ίδια ώρα (στις 6 το απόγευμα), αν και σε διαφορετικούς χώρους. Αναφέρομαι από τη μια στον Βαγγέλη Βενιζέλο, που θα μιλήσει στην εκδήλωση που οργανώνει ο Κύκλος Ιδεών (μαζί με το New York College) για την ευρωατλαντική προοπτική των Βαλκανίων και τη θέση της Ελλάδας μαζί με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Δημήτρη Κούρκουλα, και από την άλλη στην Αννα Διαμαντοπούλου, που θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα ελληνοτουρκικά και τη διεύρυνση μαζί με τον Αγγελο Συρίγο και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Σατανικό.

Τον πρόλαβε

Ερχομαι στη χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ. Εκεί, κάποια στιγμή είπε «Dear, Margaritis» και απευθυνόμενος στον Σχοινά τού ευχήθηκε καλή τύχη, αλλά και να πετύχει κατά τη θητεία του τη διαμόρφωση ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου. Ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, απάντησε στο ερώτημα πριν τεθεί. Μία μέρα νωρίτερα, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, όπου βρέθηκαν και όλοι οι επίτροποι της ομάδας, είπε ότι το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο και ότι βασικά σημεία του θα είναι η αλληλεγγύη, η ισχυρή Frontex (η οποία θα έχει τα δικά της μέσα και θα οπλοφορεί) και οι μαζικές επιστροφές. Αμήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή