ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (23/11/19)

Κεντροδεξιά ναφθαλίνη
Ομολογουμένως, οι αίθουσες των κομματικών συνεδρίων δεν είναι και τα πιο συναρπαστικά μέρη του κόσμου. Πόσο μάλλον όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν είναι μόνο  ιδιαιτέρως συντηρητικοί, αλλά ταυτόχρονα μυρίζουν και ναφθαλίνη… Κάντε τον πολλαπλασιασμό με τη δύναμη των κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και θα αντιληφθείτε ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι οι λαϊκιστές, αλλά η ναφθαλίνη…

Ροκ σταρ στο Ζάγκρεμπ
Το λέω διότι δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που έμαθα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντιμετώπιση ροκ σταρ στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ. Εννοώ ότι όταν έμπαινε σε μια αίθουσα για να μιλήσει, αυτή γέμιζε αμέσως. Αλλά και όταν δεν ήταν μέσα σε μια αίθουσα, ήταν ωσεί παρών, αφού όλο και κάποιος χρησιμοποιούσε το όνομά του ως παράδειγμά του ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού μπορούν να ηττηθούν. Πηγή μου στο ΕΛΚ προέβλεψε πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Μητσοτάκη και τον ρόλο που μπορεί να παίξει εκεί τα επόμενα χρόνια.

Πράσινο και ξερό ψωμί
Ετερο που ξεχώρισε από το εν λόγω συνέδριο ήταν ότι σχεδόν αποκλειστικά συζητήθηκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, κάτι μάλλον ύποπτο για την κεντροδεξιά οικογένεια που ξαφνικά βάφτηκε «πράσινη». Η σπουδή αυτή δεν αποκλείεται να συνδέεται με την αγωνία των Κεντροευρωπαίων για τη μεγάλη άνοδο  των Πρασίνων. Θυμίζω ότι και ο Μητσοτάκης έχει βάλει την πράσινη ατζέντα πολύ ψηλά στο πρόγραμμά του. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι δεν ανεβάζει τα περιβαλλοντικά έπειτα από ήττα, αλλά ύστερα από μια μεγάλη εκλογική νίκη. Η ατζέντα αυτή θα κυριαρχήσει και στο συνέδριο της Ν.Δ. που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή. Και, όπως το έθεσε πηγή μου, «δεν θα επιτρέψουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει χώρο εκεί, αλλά βέβαια ούτε και αλλού».

Ο Ουίλμπουρ Ρος και τα ροδάκινα 
Κανένας δεν γλιτώνει από τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ακόμη κι αν είναι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου. Το λέω διότι με αφορμή το Συνέδριο της «Κ» και του Φόρουμ των Δελφών που έγινε αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Ανάπτυξης και ο Ουίλμπουρ Ρος κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να δειπνήσουν. Δεν ξέρω αν ο Ρος κατάφερε τελικά να φάει, αφού μαθαίνω ότι όλο το βράδυ άκουγε τον Αδωνι να του λέει για τα ελληνικά ροδάκινα και τους δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. 

Πρόγραμμα-μαμούθ για την Αθήνα 
Κωδικός «καθημερινότητα» και από τον Κωστή Μπακογιάννη, αφού το πρόγραμμα-μαμούθ –ύψους 264 εκατ. ευρώ– που πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο – κατευθύνεται στη βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων. Εχουμε και λέμε: 42 εκατομμύρια για νέες ασφαλτοστρώσεις και άλλα 40 για πλατείες, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους, έμφαση στην ενίσχυση του φωτισμού, του πρασίνου και επενδύσεις στην καθαριότητα, ενώ θυμίζω ότι ανακοινώθηκαν μεγάλα έργα, όπως η ανάπλαση του Λυκαβηττού και η δημιουργία του πάρκου του Ελαιώνα με  χρονοδιάγραμμα και κοστολόγιο. Ολ’ αυτά, όπως ο είπε ο δήμαρχος, ώστε να κρατήσουμε «έστω και με το ζόρι, αν χρειάζεται, την Αθήνα στον 21ο αιώνα». Αμήν. 

Της το φυλούσε…
Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά κατά την «ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή, η Αννα Βαγενά διέκοπτε συνέχεια τον πρωθυπουργό, προκαλώντας εκνευρισμό στα βουλευτικά έδρανα της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν την ανακάλεσε στην τάξη, αλλά προφανώς φυλούσε τα καλύτερα για τη  συνέχεια. Οταν, λοιπόν, ολοκλήρωσε ο Μητσοτάκης και ετοιμαζόταν να ανέβει στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Τασούλας είπε κάτι του τύπου «καλώ τον κ. Τσίπρα για τη δευτερολογία του, ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί και η κ. Βαγενά από τον κόπο που έκανε να διακόπτει…». Γέλασαν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τσίπρα. 

Η νέα… Πάιατ
Σας είχα πει ότι η θητεία του Τζέφρεϊ Πάιατ θα παρατεινόταν και θα έφτανε μέχρι το 2020. Τώρα είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ορίστηκε ο αντικαταστάτης του, ή μάλλον, η αντικαταστάτριά του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται για την Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Λίβανο από το 2016. Βέβαια, οι διαδικασίες επικύρωσης του πρεσβευτικού διορισμού στις ΗΠΑ από τη Γερουσία είναι χρονοβόρες, οπότε όλο αυτό δεν αποκλείω να τραβήξει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και κάπως έτσι, για πρώτη φορά η ένοικος της Παναγή Κυριακού θα είναι γυναίκα.