Η τραγωδία του Αμπερφαν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τραγωδία χτύπησε το Αμπερφαν το πρωί της 21ης Οκτωβρίου του 1966. Η «Καθημερινή» έγραφε την επόμενη ημέρα στις σελίδες της: «Η μεγαλυτέρα μέχρι σήμερον τραγωδία από όσας εδοκίμασεν η ανθρακοφόρος περιοχή της Ουαλλίας συνέβη την 10ην πρωινήν, όταν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια τόννοι, όρος ολόκληρον, απορριμμάτων ανθρακοκόνεως μετετοπίσθησαν λόγω διαβρώσεως εκ των βροχών και κατεπλάκωσαν το σχολείον του χωρίου Εμπιρφαν και μίαν σειράν 14 οικιών, με πιθανά θύματα 200, εκ των οποίων τα περισσότερα μικρά παιδιά 7 – 11 ετών» (Φιλίστωρ, «Κ», 22/10/2015).

Για το Αμπερφαν οι περισσότεροι μάθαμε παρακολουθώντας το τηλεοπτικό «The Crown» (η τρίτη σεζόν «ανέβηκε» στο Netflix στις 17 Νοεμβρίου), τη δραματική βιογραφική σειρά στην οποία «υποκλίνονται» εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, που διατρέχει τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, και όχι μόνον αυτού, με άξονα τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Στο τρίτο επεισόδιο του νέου κύκλου, παρακολουθούμε παγωμένοι μια ψυχρή βασίλισσα, μετά μια τυπική συλλυπητήρια δήλωση, να αρνείται να μεταβεί στην Ουαλλία για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων. «Το Στέμμα επισκέπτεται νοσοκομεία, όχι τόπους τραγωδίας», φέρεται να είπε, προκαλώντας τη βουβή αποδοκιμασία των αυλικών της. Εντέλει, μετέβη στο Αμπερφαν στις 29 Οκτωβρίου, 8 ημέρες μετά την τραγωδία, τελευταία ημέρα της επιχείρησης διάσωσης. Ο τελικός απολογισμός ήταν 144 νεκροί, εκ των οποίων 116 παιδιά, μαθητές του σχολείου που βρέθηκε πρώτο στον δρόμο της «λάσπης» από υγροποιημένο άνθρακα που κατέβαινε με ορμή από το βουνό. («Τα πτώματα 49 παιδιών ευρέθησαν συγκεντρωμένα εις μικράς ομάδας. Μερικά από αυτά εκράτουν εισέτι το ένα την χείραν του άλλου», έγραφε η «Κ».) 

Ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον είχε επισκεφθεί αμέσως τον τόπο της τραγωδίας, ωστόσο η κυβέρνηση των Εργατικών, που είχαν βρεθεί στην εξουσία μετά 13 συναπτά έτη ηγεμονίας των Συντηρητικών, παρουσιάστηκε στη σειρά να ενδιαφέρεται υπέρμετρα για την επιβίωσή της. Σε έκθεση-καταπέλτη που δημοσιεύθηκε το επόμενο έτος, η ευθύνη αποδίδεται στην NCB, την Εθνική Επιτροπή Ανθρακα, η οποία επέμενε ότι για την τραγωδία έφταιγε ο… καιρός.

Στον Ελληνα θεατή, το επεισόδιο του Αμπερφαν ξύπνησε πολλές δυσάρεστες μνήμες. Το ίδιο αίσθημα που μας είχε προκαλέσει και η σειρά για την τραγωδία στο Τσερνόμπιλ. Μήπως τελικά ο ιστορικός του μέλλοντος είναι οι σειρές του μέλλοντος; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή