100 χρόνια «Καθημερινή»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνον η μακρά παράδοση, η ιστορία της καταγραφής των γεγονότων για έναν αιώνα στη διάρκεια του οποίου η χώρα γνώρισε στιγμές εθνικής ανάτασης, αλλά βίωσε και διχασμούς, κρίσεις και τραγωδίες.

Είναι και η ευθύνη της συμμετοχής σε αυτή την καταγραφή, αποτίμηση και ανάλυση των γεγονότων, με βλέμμα κριτικό αλλά και αντικειμενικό, με άποψη αλλά και νηφαλιότητα, μακριά από ακρότητες, εμμονές και προσωπικές εμπάθειες. Μια εφημερίδα γνώμης, με ορθότητα λόγου και σεβασμό προς όλους. Μια φωνή επιρροής που ασκεί κριτική στην εκάστοτε εξουσία και αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου ως ένα ευρέως αποδεκτό βήμα ανταλλαγής ιδεών και κατάθεσης προτάσεων, μέσα από τις οποίες προσδοκά να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των κοινών.

Η «Καθημερινή» καλύπτει την ανάγκη για έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση όχι μόνο για το ελληνικό κοινό, αλλά και για το διεθνές, μέσω της αγγλόφωνης έκδοσής της η οποία τυπώνεται από κοινού με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ως μια εφημερίδα και αποτελεί την πλέον έγκυρη πηγή ενημέρωσης των ξένων που ασχολούνται με τη χώρα μας. Από ιδιώτες επιχειρηματίες μέχρι στελέχη διεθνών θεσμών και οργανισμών, αλλά και ανθρώπους που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα και επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και για τις ανακαλύψεις Ελλήνων επιστημόνων, τις αρχαιολογικές ανασκαφές, τον τουρισμό.

Η ευθύνη για την αγγλόφωνη έκδοση είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερη γιατί λειτουργεί ως «παράθυρο» της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και σημαντικού τμήματος της διασποράς, και καλείται να παρουσιάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και αντικειμενικότητα τις εξελίξεις στη χώρα.

Διαδραματίζει, δε, έναν ιδιαίτερο ρόλο εθνικής σημασίας, καθώς μέσω αυτής ενημερώνονται με νηφάλιο ύφος και μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού και της επικίνδυνης δημαγωγίας οι αξιωματούχοι συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας και της Κύπρου –η «Κ» εκδίδεται και στη Μεγαλόνησο–, αλλά και αυτοί χωρών με τις οποίες η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν δύσκολες σχέσεις.

​​​​​​Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με το ευρύ φάσμα απόψεων στις στήλες της, που αντανακλά την ελευθερία έκφρασης, όχι δεδομένη σε όλα τα Μέσα και σε όλες τις χώρες, έχει ως αποτέλεσμα οι θέσεις που εκφράζει και οι αναλύσεις που φιλοξενεί να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν και να επηρεάζουν εντός και εκτός Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή