Αγνοια μαζί και προσβολή

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι να αναρωτιέται κανείς αν αυτά που ξεστομίζει κάθε τόσο ο Αλ. Τσίπρας –είτε στη Βουλή είτε σε συνεντεύξεις είτε σε δηλώσεις του– γνωρίζει ότι είναι λανθασμένα και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αδιαφορεί προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, ή αν αποτελούν προϊόντα μιας αγνής άγνοιας, μεγάλων όμως διαστάσεων. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό συνειδητής προσπάθειας παραπλάνησης αφενός και άγνοιας αφετέρου.

Την τελευταία αφορμή για τέτοιες σκέψεις την έδωσε μόλις χθες στη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στη νέα τροποποίηση του Συντάγματος. Υποτίθεται ότι οι πάντες σχεδόν συμφώνησαν ότι στο νέο Σύνταγμα θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια να αποφεύγεται ο εξαναγκασμός σε νέες εκλογές όταν οι πολιτικές δυνάμεις δεν συμφωνούν στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη λήξη της θητείας του προηγουμένου. Ο πιο λογικός τρόπος είναι η εκλογή του από την πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τους 151, εφόσον δεν επιτύχουν προηγουμένως οι προσπάθειες με 200 και 180 ψήφους. Κάτι τέτοιο προβλεπόταν και στο προηγούμενο Σύνταγμα, αλλά αφού είχαν προηγηθεί βουλευτικές εκλογές.

Το αντικείμενο αυτού του πονήματος δεν είναι να κρίνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί καταφυγής σε δημοψήφισμα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν προηγουμένως έχει αποτύχει η Βουλή. Κάτι που ουσιαστικά θα αλλοίωνε το πολίτευμα, καθώς Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγμένος από τον λαό θα ήταν εκ των πραγμάτων πολιτικά ενισχυμένος και άρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ζήτημα δυαρχίας στη χώρα. Το αντικείμενο του πονήματος είναι με πόση ευκολία ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία, επικαλούμενος μάλιστα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, όταν… ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη με 153 ψήφους στη δεύτερη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1990. Εχουν προηγηθεί, ωστόσο, και πολλά άλλα που δείχνουν άγνοια ή παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Σε πρόσφατη πάλι συζήτηση στη Βουλή, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (κοτζάμ απόφοιτος του Πολυτεχνείου) είπε ότι το 3 είναι μικρότερο του 3% του… 14. Τις προάλλες μάθαμε από τον ίδιο ότι στην κατοχή οι Ελληνες άκουγαν την Ντόιτσε Βέλε για να μάθουν την αλήθεια, μπερδεύοντας προφανώς τον ελληνόφωνο γερμανικό σταθμό και τις εκπομπές του στη διάρκεια της χούντας με την ελληνική εκπομπή του BBC στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέτοια τρικυμία… Αλλωστε, στο παρελθόν νόμισε δημόσια ότι στροφή των 360 μοιρών δημιουργεί το αποτέλεσμα της στροφής των 180 μοιρών ενώ στη δική του γεωγραφική αντίληψη άλλο νησί η Λέσβος και διαφορετικό η Μυτιλήνη.

Υπήρξαν ασφαλώς και άλλες περιπτώσεις στις οποίες ο Αλ. Τσίπρας είτε έδειξε άγνοια της πραγματικότητας είτε επιχείρησε διαστρέβλωσή της. Αν προστεθεί η επιμονή του να διατυπώνει σκέψεις σε άθλια και ακατάληπτα αγγλικά με κάθε ευκαιρία, προκύπτει το συμπέρασμα ότι συμπληρώνει την άγνοιά του με συνεχή επιθυμία προσβολής του κοινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή