ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτονόητο, αλλά είναι αρκετό;

Η παραίτηση, χθες, του «υπερ80χρονου» Κωνσταντίνου Πατέρα από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, στην οποία τοποθετήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα με απόφαση του υπουργού Υγείας, ήταν η ελάχιστη διορθωτική κίνηση σε μια απόφαση που μόνο εκτεθειμένη άφησε την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η τοποθέτηση του ηλικιωμένου πολιτευτή στη συγκεκριμένη θέση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και σκληρά σχόλια από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Από το υπουργείο Υγείας η ανακοίνωση των νέων διοικητών νοσοκομείων δεν συνοδεύθηκε από τα βιογραφικά τους, κίνηση που ευλόγως προκαλεί ερωτήματα. Αξίζει, πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι για τις 111 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κατατέθηκαν 1.661 βιογραφικά από υποψηφίους, όπως είχε γράψει η «Κ» στις 16 Οκτωβρίου. Η δημοσίευση των βιογραφικών όσων τελικά επελέγησαν θα ήταν στοιχειώδης ενέργεια που θα ανέμενε κανείς από πλευράς του υπουργείου Υγείας προκειμένου όλοι όσοι έσπευσαν να διεκδικήσουν μια θέση να γνωρίζουν τι περισσότερο διαθέτουν από πλευράς προσόντων εκείνοι που προκρίθηκαν και προκειμένου να μην πλανώνται σκιές και φημολογία γύρω από τη διαδικασία.

Ο παραιτηθείς κ. Πατέρας, για παράδειγμα, σε βιογραφικό του που δημοσιεύθηκε στο kalabakacity.gr πριν από τις εκλογές του 2007, στις οποίες ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ., ανέφερε: «Είμαι πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκανα οκταετείς (sic) μεταπτυχιακές σπουδές. Τρία χρόνια στην Αγγλία με υποτροφία του ΙΚΥ και πέντε χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Είμαι κάτοχος του Diploma, Master και Ph.D. στην Ψυχολογία και τα Παιδαγωγικά». Μετά την ανακοίνωση της επιλογής του και με τις πρώτες αντιδράσεις να εκδηλώνονται ήδη, δήλωσε σε ραδιόφωνο (FM 100 Ράδιο Ζυγός) ότι το δικό του βιογραφικό ήταν πιο «βαρύ» έναντι των υπολοίπων, αλλά και ότι γνώριζε από αρκετά νωρίς πως αυτή τη φορά θα αξιοποιηθεί, αναιρώντας έτσι όσα προηγουμένως είπε για το «βάρος» του βιογραφικού του.

Η διορθωτική κίνηση να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Πατέρα δεν είναι βέβαιο ότι θα επανορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο μάλιστα με δεδομένες τις κατά καιρούς αναφορές σε αξιοποίηση των «αρίστων». Οπως σχολίασε χρήστης του Twitter, «για κάθε 80χρονο που τοποθετείται διοικητής, δύο 40ρηδες φτιάχνουν βαλίτσες».