Βασίλης Κικίλιας: Βουλκανιζατέρ

Βασίλης Κικίλιας: Βουλκανιζατέρ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τι έγινε που είναι νεοδημοκράτης; Πρέπει να αποκλείσουμε όσους είναι Νέα Δημοκρατία; Ξεχάσατε ότι η Ν.Δ. είναι το 40%; Να αποκλείσουμε το 40%;

Οι κυβερνητικοί, που αντιδρούσαν με αυτές τις ρητορικές ερωτήσεις στον θόρυβο για τους χειρουργικούς διορισμούς διοικητών στα νοσοκομεία, δεν έχουν άδικο. Δεν είναι πρόβλημα αν αυτός που διορίζεται έχει κομματική ταυτότητα. Πρόβλημα είναι αν έχει μόνο κομματική ταυτότητα – και κανένα άλλο ίχνος στο βιογραφικό του που να τον καθιστά κατάλληλο για τη θέση.

Δεν ήταν πρόβλημα που ο 80χρονος –τον οποίο ο Βασίλης Κικίλιας απέπεμψε 48 ώρες αφότου τον είχε ο ίδιος διορίσει– είχε προϋπηρεσία πολιτευτή στη Ν.Δ., στους ΑΝΕΛ και ξανά στη Ν.Δ. Το πρόβλημα ήταν μάλλον η προϋπηρεσία του ως απόμαχου εκπαιδευτικού – άσχετου με το μάνατζμεντ. Ενας νεοδημοκράτης από τα Γιαννιτσά θα μπορούσε να διοριστεί διοικητής του νοσoκομείου του Κιλκίς χωρίς να σηκωθεί φρύδι. Θα μπορούσε, αν δεν αυτοσυστηνόταν ως πρώην προπονητής του Εδεσσαϊκού.

Τα ανάλογα παραδείγματα στη λίστα των διοικητών δεν είναι λίγα. Είναι τόσα και τέτοια, ώστε να δικαιολογούν την εκτίμηση πως η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε σαν ιμάντας αποκατάστασης όχι των εκλεκτών ενός υπουργού, αλλά παραγόντων όλης της κομματικής ενδοχώρας. Εξ ου και τα κίνητρα των επιλογών αποκαλύπτονται, σε ορισμένες ιλαροτραγικά αυτοενοχοποιητικές περιπτώσεις, από τους νεοδημοκρατικούς τοπικούς εμφυλίους που προκαλούν οι «κομμένοι».

To ελαφρυντικό που επικαλείται ημιεπισήμως η κυβέρνηση είναι ότι δεν θα μπορούσε να προσελκύσει αστέρες του μάνατζμεντ για θέσεις που αμείβονται με σκάρτα δύο χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Αλλωστε, δεν είναι, λένε, όλες οι επιλογές από τον κομματικό κουβά. Στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου, που διαχειρίζονται συντριπτικά περισσότερους ασθενείς και περισσότερα χρήματα, επιστρατεύτηκαν πιο αυστηρά φίλτρα στρατολόγησης.

Ο νόμος που πέρασε ο Κικίλιας προβλέπει τρίμηνες αξιολογήσεις και απόλυση χωρίς αποζημίωση για όσους διοικητές δεν πιάνουν τους στόχους. Το θέμα, όμως, με το οποίο βρίσκεται από χθες αντιμέτωπη η κυβέρνηση υπερβαίνει κατά πολύ το βεληνεκές του χαρτοφυλακίου της Υγείας.

Με το να επικαλείται τον «ιδιοκτήτη του βουλκανιζατέρ» –που είχε διορίσει μάνατζερ νοσοκομείου ο Πολάκης– η κυβέρνηση επιδεινώνει, αντί να προσπερνά, το επικοινωνιακό της ατύχημα. Ζητάει να συγκριθεί σε πελατειακές επιδόσεις με τους προκατόχους της, καταλήγοντας έτσι να εξομοιώνει τον εαυτό της με εκείνους.

Αν σε κάτι μοιάζει όντως με τους προκατόχους της η Ν.Δ. είναι στη σφοδρότητα με την οποία γυρίζει και τη χτυπάει η προεκλογική ρητορική της: Ολο το κήρυγμα περί αριστείας και μηνύματος αξιοκρατίας, που επρόκειτο να προσελκύσει τους άξιους Ελληνες της νέας διασποράς, επιστρέφει μέσω Καρδίτσης. Κι επιστρέφει σαν τύψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή