Αδικο και αντιπαραγωγικό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, έκαναν συνειδητά πολλές θυσίες προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Ισως γιατί η μεγάλη πλειονότητα συμμεριζόταν την άποψη πως η Ευρώπη μάς παρέχει μια αίσθηση «ασφαλούς λιμανιού» σε μια ταραγμένη περιοχή.

Η υπόλοιπη Ευρώπη, όμως, ζητάει σήμερα από την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μόνη της απέναντι σε τεράστιες προκλήσεις. Και αυτό δεν είναι σωστό και μπορεί εύκολα να οδηγήσει την κοινή γνώμη στην απογοήτευση, ακόμη και στην αίσθηση της «προδοσίας».

Η Ελλάδα καλείται πρώτα απ’ όλα να αποπληρώσει τα ευρωπαϊκά δάνεια λειτουργώντας με έναν «ζουρλομανδύα», τον πολύ υψηλό στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οσοι γνωρίζουν από οικονομικά παγκοσμίως θεωρούν το 3,5% παράλογο και αντιπαραγωγικό στόχο. Παραμένει όμως εκεί, σαν να έχει χαραχτεί σε κάποιο ιερό ευαγγέλιο. Συζητήσεις γίνονται, αλλά κανένας δεν παίρνει την πρωτοβουλία να τον αλλάξει.

Η Ελλάδα καλείται επίσης να τα βγάλει πέρα με την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, που δεν αποτελεί δικό της δημιούργημα, αλλά προϊόν της γεωγραφίας. Ασφαλώς και παίρνει σημαντική οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., όμως αυτή δεν επαρκεί για να ισορροπήσει τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις που τώρα αρχίζουν να ξετυλίγονται.

Η Ελλάδα καλείται, τέλος, να αντιμετωπίσει μόνη της την Τουρκία. Βόρειοι σύμμαχοί μας δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη αναβάθμισης των ελληνικών εξοπλισμών. Ή, ακόμη χειρότερα, γκρινιάζουν επειδή ξοδεύουμε ή σχεδιάζουμε να ξοδέψουμε χρήματα στην αγορά εξοπλισμών από άλλες χώρες. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση, όπου η λογιστική προσέγγιση εξουδετερώνει κάθε ίχνος γεωπολιτικής σκέψης.

Είμαι βέβαιος, απολύτως βέβαιος, ότι αν κάποια χώρα του Βορρά περνούσε ό,τι έχει περάσει και περνάει η Ελλάδα, οι πολιτικές και κοινωνικές εκρήξεις θα συνεχίζονταν. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η απουσία ηγεσίας στο Βερολίνο, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις εκεί και αλλού, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία από την πλευρά μας πως κάτι θα αλλάξει, ότι θα επιδειχθεί έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο άμεσο μέλλον σε κάποιο από τα τρία μέτωπα. Και αυτό είναι άδικο και αντιπαραγωγικό για την ίδια την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή