Το Κονκλάβιο (05/12/19)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νατοϊκό τοπίο στην ομίχλη

Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται… Το λέω γιατί η επετειακή σύνοδος του ΝΑΤΟ έλαβε χώρα σε ένα τοπίο μυστηρίου και ολίγης μαυρίλας, ανάμεσα σε παγωμένες λίμνες. Το βικτωριανό σκηνικό –με μπόλικη ομίχλη, την οποία σχολίασε η ελληνική αντιπροσωπεία που βρισκόταν καθ’ οδόν χθες το πρωί– ολοκληρώθηκε από την έπαυλη – 45 λεπτά έξω απ’ το Λονδίνο, όπου συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες: το κατάλληλο κάδρο, δηλαδή, για όσα διαμείφθηκαν εντός και εκτός της έπαυλης, αν και τα του Τριντό και του Τραμπ καθιστούν το σκηνικό πιο αλμοδοβαρικό…

Σημειώνω ότι το προηγούμενο βράδυ, στο δείπνο προς τιμήν των ηγετών του ΝΑΤΟ που παρέθεσε ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον Μάικ Πομπέο.

Κερασμένα…

Μένω στο Λονδίνο, όπου η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν άρχισε με 20 λεπτά καθυστέρηση. Αυτό επειδή άργησε να αρχίσει το γεύμα που προηγήθηκε και το οποίο παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ προς τιμήν οκτώ εκπροσώπων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που πιάνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όπου προσκεκλημένος ήταν και ο Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν και από τον Νίκο Δένδια. Σημειώνω ότι στο Λονδίνο ταξίδεψε, προκειμένου να βρίσκεται στη χθεσινή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Κατά τα λοιπά, αρκετά χαριτωμένη βρήκα την αποστροφή του Τραμπ καθώς εισερχόταν στο γεύμα: «Κερνάω εγώ». Οχι ακριβώς, αν υπολογίσει κανείς πώς μεταφράζεται σε αριθμούς αυτό το 2% του ΑΕΠ…

Προσωπικό touch

Εντάξει. Μπορεί το κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν να μην ήταν αυτό του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω, όπως πληροφορήθηκα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, που είχε μιλήσει στη συνάντησή του με τον Κυριάκο στη Νέα Υόρκη για την κληρονομιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επέλεξε και πάλι να κάνει ένα προσωπικό σχόλιο. Για την ακρίβεια είπε στον Μητσοτάκη ότι ο γιος του ήταν συμφοιτητής με τον Κώστα Μπακογιάννη στο Χάρβαρντ, σχολιάζοντας κάτι του τύπου «τι κάνει τώρα που έγινε δήμαρχος;» Ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής χωρίς προσωπικό ερντογανικό touch θα ήταν σαν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, όπως είπε κι ο Μητσοτάκης προσφάτως.

Συναισθηματικός Βασιλικός

Παρακάμπτω την καταστροφολογία του Αλέξη Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, ως γνωστόν, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, και δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Και έρχομαι στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που συζητήθηκε. Κι αυτό διότι μου λένε ότι εντύπωση έκανε στην ομήγυρη η ομιλία του Βασίλη Βασιλικού. Ο Βασιλικός ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός και, όπως είπε, μιλάει ως απόδημος, αφού έζησε 45 χρόνια εκτός Ελλάδας. Να υποθέσω ότι κάτι ήξερε;

«Ε, όχι και όλοι…»

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή από το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ως ομιλητές ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Κώστας Τασούλας (με συντονίστρια τη δική μας Ξένια Κουναλάκη). Το λέω διότι, μιλώντας για τις εκλογές του ’50, ο Νικολακόπουλος ανέφερε ότι είχαν «στοιχεία αταξίας». «Μπορεί να μην είχαμε καθόλου εκλογές αν είχε κερδίσει η άλλη πλευρά τον Εμφύλιο», του αντέτεινε ο Τασούλας. Το καλύτερο, βέβαια, ακούστηκε όταν ο Νίκος Αλιβιζάτος είπε κάτι του τύπου «μετά τη δικτατορία ήμασταν όλοι στην Αριστερά». «Με συγχωρείτε, εγώ δεν ήμουν», πετάχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας γέλιο στην αίθουσα.

Tίποτα τυχαίο

Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Ούτε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στο αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν του απερχόμενου μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στη Φρανκφούρτη στις 17 Δεκεμβρίου, όταν θα έχει και το πρώτο του τετ α τετ με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Παρόντες στο δείπνο θα είναι φυσικά ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο Μητσοτάκης, όμως, έχει μια ξεχωριστή θέση, καθώς πληροφορούμαι ότι ο Κερέ, με τον οποίο βρισκόταν σε διαρκή επαφή τα τελευταία χρόνια, τον συμπαθεί ιδιαιτέρως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή