Προστασία μαρτύρων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πάγια αιτήματα των συνδικαλιστών της αστυνομίας αφορά την προστασία της ανωνυμίας των συναδέλφων τους που καταθέτουν ως μάρτυρες κατηγορίας σε ποινικές δίκες. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οι δικογραφίες που καταλήγουν στα δικαστήρια βασίζονται στις καταθέσεις αστυνομικών. Την ώρα της δίκης, οι «χειριστές» των υποθέσεων καλούνται να στηρίξουν το κατηγορητήριο καταθέτοντας ενώπιον της έδρας με την ιδιότητα των μαρτύρων κατηγορίας. Οι αστυνομικοί, ειδικότερα εκείνοι που εργάζονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως είναι τα ΜΑΤ ή «ειδικές» υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική, θεωρούν ότι στοχοποιούνται όταν καλούνται να μετάσχουν σε ακροαματική διαδικασία στην οποία δίνουν «το παρών» π.χ. αναρχικοί.

Προ εβδομάδων, ενόψει της αναθεώρησης του ποινικού κώδικα, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ)  ζήτησε να υπάρξει τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ώστε «οι μάρτυρες κατηγορίας σε μια ποινική δίκη να προστατεύονται από τη δημοσιοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο των στοιχείων τους». Αιτιολογώντας την πρότασή τους, επισήμαναν σε επιστολή τους προς τη φυσική και πολιτική τους ηγεσία ότι «σκοπός της απαγόρευσης είναι η αποφυγή άσκησης πίεσης και επηρεασμού των μαρτύρων, απευθείας εκφοβισμού αυτών ή μέσω του στενού οικογενειακού και κοινωνικού τους κύκλου». Την περασμένη εβδομάδα στον προανακριτική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση της Novartis κλήθηκαν να καταθέσουν δύο πρόσωπα «κλειδιά», η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη, και ο πρώην διευθυντής εμπορικής πολιτικής της εταιρείας, Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης. Και οι δύο κλήθηκαν να απαντήσουν στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της επιτροπής εάν είναι ή όχι οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Η πρώτη φέρεται να το διέψευσε· είπε ότι ουδέποτε μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας από αστυνομικούς και, φυσικά, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρξαν ή όχι δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.

Την ίδια στάση τήρησε και ο κ. Δεσταμπασίδης. «Δεν ονομάζομαι ούτε Κελέση ούτε Σαράφης, το όνομά μου είναι Δεσταμπασίδης» φέρεται να είπε, ενώ στις περισσότερες ερωτήσεις απάντησε «δεν γνωρίζω τίποτα». Τις επόμενες ημέρες, οι εργασίες της επιτροπής συνεχίστηκαν με την κλήση νέων μαρτύρων. Για τα μέλη της προανακριτικής, , δεν ετέθη ζήτημα «επηρεασμού των μαρτύρων» ή «εκφοβισμού τους» από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στον Τύπο και όχι μόνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή