Το Κονκλάβιο (10/12/19)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομογενειακός σεισμός

Σεισμό στην ομογένεια της Αμερικής πληροφορούμαι ότι προκάλεσε το δημοσίευμά μου της Κυριακής –και όχι μόνο– για το παρασύστημα που λειτουργούσε στην πλάτη του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και εμπορευόταν έναντι αμοιβής προσκλήσεις για τη δεξίωση που παραθέτει ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της ελληνικής Ανεξαρτησίας, αλλά και μεσολάβηση σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες από την Ελλάδα με την υπόσχεση συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σημειώνω ότι χθες υπήρξε ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που κατονομάζει συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο φέρεται να έκανε την εν λόγω μεσολάβηση «για τη συμμετοχή των πιστών τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ελλάδα, σε εκδηλώσεις και δράσεις της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής και της Ομογενείας των ΗΠΑ γενικότερα» και ξεκαθαρίζει  ότι «ουδεμία υπαλληλική ή υπηρεσιακή σχέση έχει» με την Αρχιεπισκοπή.

Δίνει στίγμα

Εχω την εντύπωση ότι με την κίνηση αυτή ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στέλνει ένα μήνυμα απόλυτης διαφάνειας σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής. Ταυτόχρονα, δίνει το στίγμα ότι δεν θα ανεχθεί από κανέναν να χρησιμοποιεί το όνομα της Αρχιεπισκοπής  –είτε του προκατόχου του ή ακόμα και του ιδίου–  για να προωθήσει τη δική του «ατζέντα» και να πλήτττει την αξιοπιστία της Αρχιεπισκοπής. Ακούω, πάντως, ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι θα περάσει στην αντεπίθεση.

Διαστημική αιχμή

Στο αμφιθέατρο του άλλοτε στρατηγείου του Νίκου Παππά –ΨΗΠΤΕ– βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να κηρύξει την έναρξη της ημερίδας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Εκεί, σημειώνω ότι το πόντιουμ είναι ένα ημικύκλιο, ο Μητσοτάκης όχι μόνο το παρατήρησε, αλλά δεν το άφησε να πέσει κάτω. Είπε κάτι του τύπου «ελπίζω να παρατηρήσατε ότι το βήμα από το οποίο μιλάω μοιάζει πολύ με ιπτάμενο δίσκο». Και συνέχισε λέγοντας ότι «μάλλον είναι απομεινάρι της διαστημικής πολιτικής της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου».

Φίλος από τα παλιά

Με τον Νικολά Σαρκοζί γευμάτισε, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ραντεβού κλείστηκε στο Milos του Xίλτον. Πληροφορούμαι ότι ο «Σαρκό» παραμένει διαυγής, ευφυής και πάντα φίλος της Ελλάδας. Στα χνάρια του κινείται, άλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν, κι ας πρεσβεύει το «νέο».

Μπεν Χουρ

Και ξαφνικά ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Κώστα Βλάση στην θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Και μαζί με αυτήν μια Μπεν Χουρ ανακοίνωση, στην οποία περιγράφονταν το βιογραφικό, η ποιότητα του ανδρός, οι αγώνες που έχει δώσει για τον Ελληνισμό και για την ψήφο των Αποδήμων. Ο βουλευτής Αρκαδίας –σαμαρικός από κούνια, ή, τελοσπάντων, από τα φοιτητικά του χρόνια –  ορκίστηκε χθες υφυπουργός στο Προεδρικό, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Στέλιου Πέτσα. Ποτέ λίγο μασάζ δεν έβλαψε στην πολιτική και δη στην εσωκομματική.

Βαλκανικό μπρέκφαστ

Μπρέκφαστ για την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας διοργάνωσε, χθες, στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας. Πρόκειται για προσπάθεια να διατηρηθούν ζεστοί οι Βαλκάνιοι γείτονες, παρά την ψυχρολουσία που τους επιφύλαξε η Ε.Ε. Εξ ου και επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν ο Νικολά Ντιμιτρόφ και ο Γκεντ Τσεκάι από την Αλβανία που ασκεί χρέη ΥΠΕΞ. Σημειώνω ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ δεν ήταν παρών. Το Παρίσι εκπροσώπησε ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ. Οσο για τους Ολλανδούς και τους Δανούς που είχαν συνταχθεί με τους Γάλλους στο ηρωικό «όχι» στους Βαλκάνιους, αυτοί επέμειναν στη σημασία της μεταρρύθμισης της διαδικασίας διεύρυνσης (χωρίς, πάντως, να ξαναπούν ξεκάθαρα «όχι»). Δεν αποκλείω η χρυσή τομή να βρεθεί μέσω των προτάσεων επί της διαδικασίας που θα καταθέσει η Κομισιόν τον Ιανουάριο. Ιδωμεν.

O πράσινος (ο) ήλιος

Σας μεταφέρω λεπτομέρεια από τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση των 120 πασοκογενών προσωπικοτήτων που δηλώνουν τη στράτευση στο εγχείρημα μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προσκλήθηκε και μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Τυχαία δεν είναι, πολλώ δε μάλλον αν λάβει κανένας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα σύμβολα ο Τσίπρας. Οπως μου επισήμανε έμπειρος συριζαϊκός παρατηρητής, ήταν η πρώτη φορά σε συγκέντρωση «του ΣΥΡΙΖΑ» (sic, διότι μπορεί οι 120 να απηύθυναν την πρόσκληση, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε) που ακούστηκε από τα μεγάφωνα το «ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα». Αυτό ως εισαγωγή την ώρα που το κοινό περίμενε την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα. Τι να ευχηθώ; Την επόμενη φορά να ακούγεται το «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο;».  Ή θα τρίζουν τα κόκαλα κάποιων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή