Η Τουρκία στην Ντόχα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν μια πανίσχυρη χώρα που δεν έχει ανάγκη κανέναν. Σχεδόν σαν υπερδύναμη. Σε κάθε ευκαιρία εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει αυτό που θέλει, χωρίς να υπολογίζει τις όποιες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Η προσέγγιση αυτή της γείτονος επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια ομιλιών, συζητήσεων και συνεντεύξεων κορυφαίων αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν που συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες στο διεθνές φόρουμ της Ντόχας. Τρεις από τους στενότερους συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, και οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσαν ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της στη Συρία ό,τι και αν λένε οι άλλοι και θα εφαρμόσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη στρατιωτική εμπλοκή της με την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, κίνηση που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε «πολύ εύκολη».

Μιλώντας παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δίστασε να επιτεθεί ευθέως στην Ουάσιγκτον για τις αντιδράσεις της στην αγορά των ρωσικών S-400, δηλώνοντας με στόμφο ότι το θέμα έχει λήξει, και κάλεσε τους Αμερικανούς να καταλάβουν αυτή την πραγματικότητα και να την αποδεχθούν. Από το ύφος και την ουσία των τοποθετήσεων θα νόμιζε κανείς ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Οτι η Τουρκία είναι η υπερδύναμη και η Αμερική είναι απλώς ένας σύμμαχος. Ευρισκόμενοι σε ένα φιλόξενο περιβάλλον –το Κατάρ στηρίζει οικονομικά τον Ερντογάν–, οι συνεργάτες του Τούρκου προέδρου δεν άφησαν αμφιβολίες για την πορεία που προτίθεται να ακολουθήσει ο τελευταίος και που δεν είναι άλλη από την απρόσκοπτη υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδιασμών του στη Μέση Ανατολή και στην Αν. Μεσόγειο, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, αγνοώντας την κριτική των ΗΠΑ, της Ε.Ε. ή οποιουδήποτε άλλου. Η τουρκική παρουσία στο εμβληματικό φόρουμ και οι τοποθετήσεις των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων ενώπιον ενός πολυπληθούς σημαντικού διεθνούς ακροατηρίου εξέπεμψαν έπαρση. Ηταν η αντανάκλαση της μεγαλομανίας του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία, μετά και τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, όπου το κόστος για την Αγκυρα ήταν μηδαμινό, έχει ενισχυθεί  ακόμη περισσότερο. Ο δύσκολος γείτονας διολισθαίνει σε μια απρόβλεπτη, αν όχι διαταραγμένη συμπεριφορά. Δεν είναι βέβαιο ότι δρα πλέον με όρους λογικής και ρεαλιστικής αποτίμησης των ισορροπιών ισχύος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή