Το Κονκλάβιο (18/12/19)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξαν οι ορέξεις

Ομολογουμένως το «σκέφτομαι, άρα υπάρχω» δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του ελληνικού πολιτικού προσωπικού. Αντί του καρτεσιανού «σκέφτομαι» υπερισχύει το «θέλω» και πάνω απ’ όλα το «φαίνομαι, άρα υπάρχω». Τι να πρωτοθυμηθώ, για παράδειγμα, από την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο;

Οτι όλο το υπουργικό ήθελε να τον συνοδεύσει και μάλιστα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος; Ή ότι το μισό βρέθηκε στη Νέα Υόρκη δι’ ασήμαντον αφορμή –τη συμμετοχή σε κάποια άσχετη εκδήλωση ή συνάντηση μόνο και μόνο για να βρίσκεται κάπου πέριξ της «μαξιμινής» αυλής; Ετσι ώστε διάφοροι να ισχυρίζονται ότι βρίσκονται εκεί με την πρωθυπουργική αντιπροσωπεία, ενώ,  ας πούμε, έκαναν δημόσιες σχέσεις για τον εαυτό τους; (Εχω διευθύνσεις και ονόματα…)

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, αλλά, κυρίως με αφορμή τη διευρυμένη συνάντηση των εκατέρωθεν αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσει το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ. Αυτή έχει ανοίξει τις ορέξεις αρκετών υπουργών που είδαν κάτι από τις αρμοδιότητές τους  –και κυρίως  από τον εαυτό τους– στην ατζέντα που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Αλλά που προφανώς δεν είδαν ότι άλλοι συνάδελφοί τους είναι πιο αρμόδιοι από τους ίδιους. Και δεν αναφέρομαι καν σε όσους –όχι υπουργούς– θεωρούν ζήτημα ζωής και θανάτου να πετάξουν με το πρωθυπουργικό και όχι με εμπορική πτήση. Με αυτούς θα ασχοληθώ μια άλλη φορά.

Θα γίνει σφαγή

Κάπως έτσι, διάφοροι γράφουν και σβήνουν λίστες στο μυαλό τους. Απ’ όσο γνωρίζω, πάντως, σίγουρα θα είναι εκεί οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Νίκη Κεραμέως και ο Στέλιος Πέτσας. Και όταν λέω θα είναι εκεί, δεν εννοώ α λα Ν. Υόρκη, όπου διάφοροι ήταν εκεί και απλά περιφέρονταν στο ξενοδοχείο τους. Αλλά ότι θα συμμετέχουν. Τουλάχιστον, μέχρι νεωτέρας, αφού ήδη γίνεται σφαγή για κάποιες παραπάνω θέσεις στο τραπέζι.

Εν πτήσει

Δεν ξέρω αν η πτήση προς τη Φρανκφούρτη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έγινε και αφορμή να συζητήσουν και άλλα θέματα πέραν της γραμμής με την οποία θα εμφανίζονταν ενώπιον της Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του ταξίδεψαν και πήγαν κατευθείαν στο αρχηγείο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Στουρνάρας. Αμφότεροι ήταν, άλλωστε, παρόντες και στη συνάντηση με τη Λαγκάρντ που ακολούθησε το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της ΕΚΤ.

Kανονικότητα…

Θυμήθηκα τις βόλτες της τρόικας/θεσμών στην Αθήνα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που ήθελαν να έχουν την ουδετερότητα του εδάφους ως την έξωθεν καλή μαρτυρία μη συμβιβασμού με τους τροϊκανούς και έκαναν τις συζητήσεις στο Χίλτον και όχι στα υπουργεία τους. Σε αντίστιξη, το Χίλτον έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά ως τόπος συνάντησης της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υπό την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου. Πόση κανονικότητα να αντέξει κανείς;

Το επιτελικό πάει Λονδίνο

Το έμαθα και είχα ένα déjà vu αντίστοιχων πρωτοβουλιών, που είχαν προηγούμενες κυβερνήσεις, και οι οποίες δεν «περπάτησαν». H πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης να ψηφίσει και να εφαρμόσει το επιτελικό κράτος με τη φιλοσοφία της συνέχειάς του (λέγε με Προεδρία της Κυβέρνησης) ήδη εφαρμόζεται. Και υποθέτω ότι προκαλεί εντύπωση, ειδικά στο LSE, που θυμίζω ότι διά του Κέβιν Φέδερστοουν και όχι μόνο έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την α-συνέχεια του κράτους στην Ελλάδα. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι ο Σύλλογος Αποφοίτων του LSE αφιερώνει το φετινό ετήσιο δείπνο, το οποίο διοργανώνει προς τιμήν κάποιου ομιλητή για να παρουσιάσει ένα επίτευγμα στη χώρα του, στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Αυτό, προκειμένου να μιλήσει για το νέο επιτελικό κράτος. Το δείπνο θα παρατεθεί στο αρχηγείο ενός από τους τέσσερις δικηγορικούς συλλόγους του Λονδίνου (στο Honourable Society of Lincoln’s Inn), το κύρος του οποίου αναγνωρίζεται διεθνώς. Το επιτελικό «πουλάει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή