Στον σταθμό Βενιζέλου, άχου μάνα μου

Στον σταθμό Βενιζέλου, άχου μάνα μου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το 1980, αν δεν κάνω λάθος, όταν αγρότες με τα τρακτέρ τους είχαν αποκλείσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σκοπός ήταν να μη βγουν τα εκθέματα, τα οποία επρόκειτο να ταξιδέψουν για μια έκθεση στις ΗΠΑ. Φοβούνταν ότι τα «αρχαία τους» δεν θα επέστρεφαν ποτέ στην πατρίδα. Το σήκωνε η εποχή του συνθήματος «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς τους αγρότες είχαν επισκεφθεί έστω και μία φορά το μουσείο και αν μπορούσαν να περιγράψουν με δικά τους λόγια τι ήταν αυτό που υπερασπίζονταν. Δεν ξέρω πόσοι το επισκέφθηκαν έκτοτε. Ενα χρόνο αργότερα η Μελίνα, που ετοιμαζόταν να γίνει υπουργός Πολιτισμού, απειλούσε ότι θα κλείσει όλες τις ξένες αρχαιολογικές σχολές που λειτουργούν στην επικράτεια. Οι «ξένοι» γενικά ενδιαφέρονταν για τα αρχαία μας μόνο για να μας τα πάρουν.

Δεν έχω άποψη για τα «αρχαία» του σταθμού του μετρό «Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω άποψη ούτε για τις ανάγκες κατασκευής της γραμμής του μετρό. Συγχωρήστε με, αλλά, σε αντίθεση με άλλους δημοσιολογούντες συμπολίτες μας, θεωρώ ότι έχω πολλά να μάθω ακόμη. Κανείς δεν είναι τέλειος, ακόμη και αν είναι Ελληνας αρθρογράφος. Ως εκ τούτου, είμαι αναγκασμένος να αποδεχθώ την άποψη ανθρώπων που θαυμάζω και σέβομαι, όπως ο κ. Κορρές και ο κ. Λαμπρινουδάκης, που συμμετέχουν μεταξύ άλλων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ότι τα αρχαία μπορούν να μεταφερθούν για να διευκολύνουν οικονομικά και να επιταχύνουν χρονικά την κατασκευή του σταθμού και μετά να επανέλθουν. Διάβασα ότι η συνεδρίαση κράτησε από τις έξι το απόγευμα έως τις έξι το πρωί – περίπου όσες ώρες χρειάστηκε ο Τσίπρας, το 2015, για να αποφασίσει ότι δεν αξίζει να καταστρέψει τη χώρα.

Ο λυρισμός των επικριτών της απόφασης άγγιξε ιστορικά ύψη. Κάποιος συνέκρινε τη μεταφορά με τον ακρωτηριασμό του Παρθενώνα από τον Ελγίνο. Αλλος φώναξε βουρκωμένος ότι τα θυσιάζουν στον βωμό του ούριου ανέμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Κάποια πρώην καθησύχασε το κοινό της ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί στο ΣτΕ. Αναρωτιέμαι τι θα έκαναν όλοι αυτοί αν στο οικόπεδο που ετοιμάζονται να χτίσουν εμφανιζόταν κάνα διαολεμένο κιονόκρανο. Θα το έθαβαν με συνοπτικές διαδικασίες, μπας και το πάρει το μάτι αρχαιολόγου. Εχω κατά καιρούς κατηγορήσει το ΚΑΣ για τις αποφάσεις του για το Ελληνικό. Το επιχείρημά μου τότε, όπως και τώρα, παραμένει το ίδιο. Η αυθεντία του είναι απαραίτητη στον βαθμό που βρίσκει τρόπους για να επιτρέψει στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και στις ανάγκες της να συνεννοηθούν και να συμβιώσουν με την αρχαία τους κληρονομιά. Τα υπόλοιπα είναι ζήτημα ψυχοπαθολογίας, σαν αυτή που έκανε τους αγρότες να περικυκλώσουν με τα τρακτέρ τους το Μουσείο Ηρακλείου πριν από 40 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή