Το Κονκλάβιο (22/12/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες Grexit

Το υπονόησε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι στο αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν του απερχόμενου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ στο αρχηγείο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την περασμένη Τρίτη, πέρασαν από μπροστά του σαν σκηνές από ταινία οι  φάσεις της ελληνικής κρίσης… Είναι αλήθεια, αφού πληροφορούμαι ότι εκεί ακούστηκαν πολλές ιστορίες, αλλά οι πιο ανατριχιαστικές και ενδιαφέρουσες ήταν αυτές που αφορούσαν την περίοδο που ήταν πολύ «ζεστό» το Grexit. Σημειώνω ότι παρόντες στο δείπνο προς τιμήν του Γάλλου ήταν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος.

Στο «προεδρικό» τραπέζι

Το δείπνο δόθηκε στο στρατηγείο της ΕΚΤ. Ομως, δεν κάθονταν όλοι στο ίδιο τραπέζι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόταν στο «προεδρικό». Δηλαδή στο ίδιο τραπέζι με τον Μάριο Ντράγκι που έφυγε, την Κριστίν Λαγκάρντ που μόλις ήρθε, τον τιμώμενο Κερέ που φεύγει, την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν και τον επίσης απερχόμενο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Συγκίνηση

Οι υπόλοιποι της ελληνικής πλευράς ήταν διασκορπισμένοι σε άλλα τραπέζια μαζί με διοικητές ευρωπαϊκών τραπεζών. Στις συζητήσεις με τον Κερέ, πάντως, το κλίμα ήταν αρκετά συγκινητικό, καθώς είναι γνωστός ο θετικός ρόλος που έπαιξε για την Ελλάδα σε κομβικές στιγμές. Ο Γάλλος έκανε μνεία σε όσα έκαναν οι Ελληνες παρευρισκόμενοι (όλοι όσοι είχαν σημαντικές θέσεις και ρόλους επί μνημονίων) και οι Ελληνες προσκεκλημένοι του ανταπέδωσαν. Θετική και φιλική με την ελληνική αντιπροσωπεία ήταν και η Λαγκάρντ. Για να δούμε τι θα δούμε. 

Μεσαιωνική ατμόσφαιρα 

Οι Chatham House Rules είναι κάτι σαν ελιτίστικη ομερτά, αλλά και ένας όρος που επιτρέπει ελεύθερες συζητήσεις. Ισχυσαν και στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Γιώργου Γεραπετρίτη ο Σύλλογος Αποφοίτων του LSE στο Λονδίνο για να μιλήσει για το επιτελικό κράτος. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το δείπνο παρατέθηκε σε ένα μεσαιωνικό μοναστήρι και ότι παρέστησαν περί τα 150 άτομα από 80 χώρες. Ενα ήταν το κυρίαρχο ερώτημα: Μπορούν να εφαρμοστούν αυτά στην Ελλάδα; Μπορούν. 

«Κράμερ εναντίον Κράμερ» Μου θύμισε «Κράμερ εναντίον Κράμερ» ο φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ μεταξύ της ΟΝΝΕΔ και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. για την Κιβωτό του Κόσμου. Παρότι οι Οννεδίτες είναι νέοι (είχαν προπονητή τον πρόεδρό τους Παύλο Μαρινάκη) δεν είχα αμφιβολία ότι θα κέρδιζε η ομάδα της Ν.Δ. Το λέω διότι στην ομάδα της έπαιξαν, μεταξύ άλλων, οι Χ. Δήμας, Γ. Κεφαλογιάννης και Λ. Αυγενάκης. Ο τελευταίος είναι υφυπουργός Αθλητισμού. Υποθέτω ότι σοφά φρόντισε να παίζουν μαζί τους και οι έμπειροι μπασκετμπολίστες Ανδρέας Γλυνιαδάκης και Δημήτρης Παπανικολάου, καθώς δεν θα μπορούσε να χάσει ο αρμόδιος υπουργός. 

Sms… σκέτα ποιήματα 

«Σας καλωσορίζουμε στη Βουλή με κεφαλαία γράμματα», ήταν η ατάκα με την οποία υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής τον Γιάννη Στουρνάρα την Παρασκευή. Ηταν μια έμμεση υπενθύμιση για όσα τράβηξε στο παρελθόν από τη Βουλή (κυρίως επί θητείας Ζωής Κωνσταντοπούλου) και όχι μόνο ο κεντρικός τραπεζίτης. Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι έκαναν σχόλια οικονομικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα. Ο Στουρνάρας αποκάλυψε ότι κατά τις ώρες της μεγάλης κρίσης –όταν ήταν ΥΠΟΙΚ– ο Κώστας Τασούλας τον ενθάρρυνε στέλνοντάς του sms με στίχους του Καβάφη και του Παλαμά. «Γιατί δεν μου στείλατε ποτέ Καρυωτάκη;» διερωτήθηκε, για να λάβει την απάντηση: «Παραπέμπει σε πεσιμισμό κι εγώ ήθελα να εκπέμψω αισιοδοξία». 

Η άλλη Αθήνα

Επειδή βρισκόμαστε σε φάση συζήτησης προβλημάτων… κανονικότητας, όπως ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του κέντρου της Αθήνας, σημειώνω ότι υπάρχει κι αλλού ζωή. Στην «άλλη Αθήνα»: Αχαρνών, Αχιλλέως, Λιοσίων, Ιπποκράτους, Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, πλατεία Πέτρουλα στον Κολωνό, Καλλιγά στα Πατήσια – μερικά από τα σημεία που στολίστηκαν ύστερα από πολλά χρόνια ή για πρώτη φορά και η κίνηση βρήκε θετική ανταπόκριση από τους δημότες. Γεγονός που έχει προκαλέσει χαμόγελα στο επιτελείο του Κώστα Μπακογιάννη, αφού στόχος ήταν να στολιστούν για πρώτη φορά και οι επτά δημοτικές κοινότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή