Το Κονκλάβιο (29/12/19)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Blitzkrieg στην DC

Για όσους δεν γνωρίζουν την… αύρα Blitzkrieg που προκαλεί με τα προγράμματά του ο πρωθυπουργός, ίσως να μην ήταν και πολύ αναμενόμενο. Αλλά σιγά μην άφηνε την 7η Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα επίσημου προγράμματός του στην Ουάσιγκτον, μόνο (!) για τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί να έχει 24 ώρες η ημέρα, αν δεν μπορείς, ας πούμε, να εκμεταλλευτείς τις 20; Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι το πρωί της 7ης –πριν από τον Λευκό Οίκο– ο Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη συζήτηση τύπου townhall meeting στο Atlantic Council. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Για να δούμε τι θα δούμε.

Και Τραμπ και Πελόσι

Ακολουθούν τα επίσημα και η διευρυμένη σύσκεψη παρουσία υπουργών στον Λευκό Οίκο. Εντέλει πληροφορούμαι ότι δεν θα γίνει χωριστό ραντεβού με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος θα είναι παρών στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ (πάλι καλά…). Την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, αλλά και με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ενδιάμεσα θα έχει γεύμα με επενδυτές και το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που διοργανώνουν προς τιμήν του με 200 προσκεκλημένους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Πενς και ο Μάικ Πομπέο. Υποθέτω ότι, μέσα σε όλα αυτά, θα παραχωρήσει και δυο-τρεις συνεντεύξεις. Κουράστηκα…

Και μετά, Νταβός

Μιλώντας για επενδυτές, μαθαίνω ότι σημαντικές συναντήσεις σε αυτό το μέτωπο θα έχει ο πρωθυπουργός στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Αυτό, μεταξύ Λευκού Οίκου και λίγο πριν από την άφιξή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν (στις 29 Ιανουαρίου). Στις 24-27 Ιανουαρίου ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στο παγωμένο Νταβός.

Οχι άλλοι Ελληνες;

Εν αναμονή του νέου πλαισίου για το άσυλο που θα ετοιμάσει η νέα Κομισιόν –λέγε με Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος, και Ιλβα Γιοχάνσον, η Σουηδή επίτροπος– βρίσκεται η Αθήνα και όχι μόνο. Με την ευκαιρία, πληροφορούμαι ότι μια Ελληνίδα, η Βιβή Μίχου, που επί των ημερών του Δημήτρη Αβραμόπουλου ήταν γενική διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, μετατίθεται σε άλλη γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποθέτω ότι Ελληνας αντιπρόεδρος και ταυτόχρονα Ελληνίδα γενική διευθύντρια θα θεωρήθηκαν υπερβολικά για την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Στην απομόνωση

Για να σας δώσω μια ιδέα τού τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι στο βουνό θα λάβει τις αποφάσεις του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχει καταλύσει καν στο Μέτσοβο, αλλά σε απομονωμένο καινούργιο ξενοδοχείο εκτός Μετσόβου. Μόνη μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δημόσια εμφάνιση –με φωτογραφικές αποδείξεις– ήταν σε ταβέρνα της περιοχής με τη σύζυγό του και συμμαθητή του από το Κολλέγιο Αθηνών. Πληροφορούμαι ότι έκανε και ποδηλατάδα στο δάσος. Κάποιος μάλιστα τον συμβούλευσε να μην πάρει τον Κώστα Τασούλα μαζί του στο δάσος, γιατί, όπως το έθεσε, αν χαθούν, «εκτός από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ψάχνεις και για πρόεδρο της Βουλής».

Πολιτικές συμπάθειες

Στο καφέ του αιθρίου της «Μεγάλης Βρεταννίας», με φιλική συντροφιά συνέλαβε κατάσκοπός μου τον Αδωνι Γεωργιάδη τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Σημειώνω ότι σε αυτήν προστέθηκε αργότερα η Εύα Καϊλή. Σχετική ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης δεν είδα, αλλά ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, για την οποία μάλιστα είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι της άξιζε ψήφος στις ευρωεκλογές. Θυμίζω, άλλωστε, ότι η Εύα είχε κάνει πολλή αναπαραγωγή Αδώνιδος κατά τις θερμές μέρες του Μακεδονικού.

Στην πλατεία Συντάγματος

Αλλοι πήραν τα βουνά και άλλοι τα παράκτια. Αναφέρομαι στη Φώφη Γεννηματά, η οποία έκανε Χριστούγεννα στο Ναύπλιο. Εθεάθη μάλιστα μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη, να απολαμβάνουν τον καφέ τους ανήμερα Χριστούγεννα στην πλατεία Συντάγματος. Θυμίζω ότι ο Χρηστίδης κατάγεται από την Αργολίδα, καθώς και ότι η αδελφή της Φώφης, που τη φιλοξένησε, ζει κοντά στο Ναύπλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή