Ωρα για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο

Ωρα για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις όχι γιατί απέρριψε τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά γιατί ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος πίστεψε στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του. Σχεδόν έξι μήνες μετά τις 7 Ιουλίου υπάρχουν προσδοκίες που επαληθεύθηκαν και προσδοκίες που είτε διαψεύστηκαν είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής. Η ανεπίτρεπτα μικρή παρουσία γυναικών σε ένα καθόλου ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, η διατήρηση ενός αστείου «θεσμού», όπως το Γραφείο Θεσσαλονίκης, και πολλές από τις επιλογές για τη στελέχωση των διοικήσεων των νοσοκομείων υπήρξαν οι κορυφαίες αστοχίες αυτού του εξαμήνου. Ολες έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας και κλόνισαν το αίσθημα εμπιστοσύνης χιλιάδων πολιτών που δεν ταυτίζονται ιδεολογικά με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά την ψήφισαν με την ελπίδα ότι μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

Ο πρωθυπουργός έχει ανοικτά μιλήσει για «λάθη». Συμπτωματικά έχει μπροστά του μια ευκαιρία για να αναβαπτιστεί στα μάτια των πιο κεντρώων και φιλελεύθερων ψηφοφόρων του: προτείνοντας την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας. Αφήνοντας πίσω τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς που παραδοσιακά βαραίνουν στην τελική επιλογή και επενδύοντας στον υψηλό συμβολισμό της θέσης.

Εδώ αρχίζουν τα «αλλά», που συνδέονται με τη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία και την αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί λοιπόν θεσμικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει ελάχιστα περιθώρια κινήσεων, αλλά ο «διακοσμητικός» του χαρακτήρας αναβαθμίζεται. Επομένως, αποκλείονται τα «μη πολιτικά πρόσωπα», εδώ χρειάζεται ένας πρόεδρος με κύρος και στιβαρή προσωπικότητα, συνομολογούν οι πάντες. Θαυμάσια. Και γιατί αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να τον υπηρετήσει κάλλιστα μια γυναίκα πολιτικός; Πιστεύουμε πραγματικά ότι σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης με τη γείτονα ένας άντρας πολιτικός θα εμπνεύσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο έθνος σε σχέση με μια γυναίκα; Επίσης, δεν επιλέγουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπουργό Εξωτερικών. Αντίθετα, μια γυναίκα πρόεδρος μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια Ελληνίδες που βλέπουν να υποεκπροσωπούνται δραματικά σε θέσεις ευθύνης. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, η ώρα για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει φτάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή