Τα καινοφανή της Πρωτοχρονιάς

Τα καινοφανή της Πρωτοχρονιάς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιά συνήθεια, δική μας και διεθνής, να εντοπίζουμε κάθε Πρωτοχρονιά τις πρωτιές του έτους που μόλις άρχισε: το πρώτο μωρό, το πρώτο καράβι στον Πειραιά, το πρώτο γκολ, στην Αγγλία αυτό, όπου η μπαλίτσα δεν καταλαβαίνει από γιορτές, ενώ εδώ από την άποψη της ποιότητας αργεί ολοχρονίς. Η φετινή Πρωτοχρονιά, πάντως, υπήρξε εξαιρετικά πρωτότυπη. Κάποιες πρωτιές της, μοιρασμένες σε ευχάριστες και δυσάρεστες, ήταν διαχρονικά καινοφανείς.

Οι δύο απολύτως δυσάρεστες πιστοποίησαν πόσο βαριά είναι η κλιματική κρίση: Στη Μόσχα αναγκάστηκαν να καλύψουν με τεχνητό χιόνι τις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους, σαν μνημόσυνο της λευκής εορταστικής εικόνας που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει, όπως αιώνες τώρα. Αντί για τους συνήθεις 4-5 βαθμούς υπό το μηδέν, η ρωσική πρωτεύουσα ζει τον πιο ζεστό χειμώνα της από το 1886, λες και η φύση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει όσους εθελοτυφλούν, αρνούμενοι πεισματικά την απορρύθμισή της. Βεβαίως, αν οι Αρχές της πόλης είχαν μεριμνήσει έγκαιρα, θα είχαν εισαγάγει κανονικότατα από τη χώρα μας, δηλαδή χιόνι από το υπεράφθονο που έπεσε στη Μαλακάσα. Τελευταία όμως δεν τα παραπάμε καλά με τους ξανθούς ομόδοξους, και αυτό δεν επέτρεψε να εκμεταλλευθούμε τη σπάνια εμπορική ευκαιρία.

Σε άλλη ήπειρο, την Αυστραλία, η Πρωτοχρονιά φοράει εκ  κλιματικής παραδόσεως θερινή στολή: μαγιό. Φέτος όμως φόρεσε αντιασφυξιογόνο μάσκα ακόμα και στις παραλίες. Για ν’ αντέξει τους καπνούς που σκεπάζουν τον ουρανό μήνες τώρα, όσο κρατούν οι πυρκαγιές, που απανθρακώνουν ανθρώπους, ζωντανά (ήδη χάθηκε το 30% των κοάλα), δέντρα και σπίτια. Ο πρωθυπουργός της χώρας, κοραϊστί αμεριμνομέριμνος, είχε δραπετεύσει στη Χαβάη για διακοπές. Οταν η κατακραυγή τον ανάγκασε να επιστρέψει, είδε τη χλεύη των Αυστραλών αποτυπωμένη στο σκίτσο που κοσμούσε το μπλουζάκι που είχαν διαλέξει να φορέσουν: η εξοχότης του σε ώρα ανεμελιάς, με χαβανέζικη στολή, να πίνει ένα δροσιστικό κοκτέιλ. Η ευχή του, το «Merry Crisis» (έχει παιχτεί και στα μέρη μας), μετέτρεπε το μπλουζάκι σε λάβαρο αγανάκτησης, γι’ αυτό και ο ερίτιμος Σκοτ Μόρισον πήρε τα μέτρα του: Πρόσταξε αφενός να σβήσουν το γκράφιτι που αντέγραψαν τα μπλουζάκια και αφετέρου ν’ ανάψουν κανονικά τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα. Εντάξει, «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος». Τέτοια πρωτιά όμως, να καίγεται το σπίτι μας κι εμείς να πετάμε βεγγαλικά, δεν θα τη ζήλευαν ούτε τα διάσημα σαλιγκάρια του Αισώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή