80 χρoνια πριν… 8-1-1940

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΠΕΡΝΤ: Ο Αμερικανός εξερευνητής ναύαρχος Μπερντ ανεχώρησεν επί του πολικού πλοίου του «Βόρειος Αστήρ» εκ Νέας Ζηλανδίας διά την Ανταρκτίδα. Εις τον Κόλπον των Φαλαινών ο «Βόρειος Αστήρ» θα συναντηθή με το έτερον πλοίον της αποστολής «Αρκτος». Την αποστολήν του Μπερντ συνοδεύει κρατική επιτροπή, η οποία θα κηρύξη επισήμως την προσάρτησιν των εκτάσεων τας οποίας ανεκάλυψαν ο ναύαρχος Μπερντ και ο Λίνκολν Ελσγουωρθ εις το κράτος των Ηνωμ. Πολιτειών.

«ΕΡΩΤΙΚΟ»: «Ανθολογώ στην τύχη και παντού συναντώ την ίδια “απλότητα”. Παντού η λυρική σπίθα, αυτή που μας συνήθισε να ξεπετάγεται ατίθασση κι’ αυθόρμητη απ’ ολόκληρο σχεδόν το έργο του, είναι στη σωρεία αυτή των τετραστίχων, φλόγα καμινέττου! […] Κλείνω το “Ερωτικό” με την λυρικήν αποζημίωση των τελευταίων τραγουδιών. Και σαν παρηγοριά στην ανικανοποίητη γενιά μας φέρνω στο μυαλό μου εκείνη την πικρήν αποστροφή του Καρυωτάκη προς τον δάσκαλό του, τον Μαλακάση, γιατί σκέπτομαι με τον αυτόχειρα της Πρέβεζας πως – αυτός μεγάλος, εμείς μικροί, ποιος θα βρεθή να μάς δικάση…» [Αιμ. Χουρμούζιος, για το έργο του Μ. Μαλακάση.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή